Полезен домашен сироп за кашлица

В есенно-зимния сезон, когато времето застудява, а грипните вируси все по-агресивно атакуват, често имаме нужда да прибегнем до сироп за кашлица.

Zdraven.bg е винаги за естествени средства и открихме любопитна рецепта за полезен сироп за кашлица, който може сами да приготвим в домашни условия.

Рецептата за този домашен сироп за кашлица предлага Нина Тодорова, главен редактор на kulinaria.bg, и той се приготвя лесно за около 30 минути.

Необходими продукти:
– 3 лимона, прясно изцедени (сок);
– половин ч.ч. зехтин, Extra virgin;
– 1 ч.ч. мед.

Начин на приготвяне:
Всички съставки се изсипват в подходящ съд, която се поставя на слаб огън, за да загрее сместа. Разбърква се добре, докато сместа стане хомогенна. Маха се от котлона и се оставя да изстине. След това се поставяме в буркан.

Може да се съхранява в хладилник в продължение на 3 месеца или извън хладилник за 1 месец. При болно гърло и кашлица се приема по 1 супена лъжица, 4-5 пъти дневно.

Припомняме, че мед срещу инфекции на гърлото е с научно доказан ефект, а лимонът е изключително богат на антиоксидани и витамини и прочиства организма. Зехтин също се препоръчва срещу грип, а по принцип превръща в злато всичко за организма.

Снимка: Breville USA