Полезното индийско орехче

Ето всичко, което е важно да знаем за полезното индийско орехче.

Растението индийско орехче (Myristica) е род вечнозелено дърво, растящо естествено в тропиците на Югоизточна Азия, пише Wikipedia.org. Te са важни с двете подправки, получавани от плодовете на дърветата индийско орехче и изсушената му кора.

Индийското орехче всъщност е семето на дървото, има яйцеобразна форма с дебелина 15–18 мм и дължина 20–30 мм. Използва се изсушената кора на костилката или самата костилка. От дърветата се произвеждат и няколко други продукта — етерични масла, смоли и масло.

Индийското орехче и кората му имат близки вкусови качества, като вкусът на орехчето е малко по-сладък и по-деликатен. Кората често се предпочита в ястия със светъл цвят заради светлооранжевия, шафраноподобен цвят, който им придава. Кората е по-скъпа, защото добивът й е само 15% от този на орехчето.

В индийската кухня индийското орехче се използва почти изключително в сладкиши. В европейската кухня то и кората му се използват особено често в картофени ястия и в преработени месни продукти. Използват се също в супи, сосове и печени изделия. Японските варианти на кърито включват индийско орехче сред съставките си.

Етеричното масло се получава чрез парна дестилация на смляно индийско орехче и се използва много в парфюмерията и фармацията.

Чрез разтваряне на 10 капки масло от индийско орехче в 10 мл бадемово масло може да се приготви масажно масло. То може да се използва при мускулни болки, свързани с ревматизъм или пренапрежение. Може да се комбинира с етерични масла от мащерка или розмарин.

При приготовленията за раждане коремът се масажира ежедневно в трите седмици преди очаквания ден на раждането със смес от 5 капки масло от индийско орехче и не повече от 5 капки масло от градински чай с 25 мл бадемово масло.

В малки дози индийското орехче няма забележим ефект върху организма. При високи дози обаче (10 г или повече) то е слаб до средно силен халюциноген, като предизвиква видения и приятно усещане, подобен на този от марихуаната. Но си има причина, поради която то е непопулярно — ефектите продължават до 24 часа след първоначалната кулминация (около 12 часа след поглъщане) и има неприятни странични ефекти през време на целия процес, които продължават до 36 часа. Ако се използва редовно в големи количества, индийското орехче може да предизвика увреждане на черния дроб. Индийското орехче е изключително отровно, ако се инжектира интравенозно.

Подправката индийско орехче е богато на витамини, цинк, калий, натрий, йод, желязо и фосфор и подобрява концентрацията на мозъка, пише агенция БГНЕС.

Индийско орехче се препоръчва при ментални проблеми или просто напрежение на ума. Много от студентите използват индийското орехче, за да подобряват умствените си възможности. Препоръчва се и при хора, които седят дълго време пред компютър.

Подправката индийско орехче има антимикробно, антисептично и противовъзпалително действие. Помага при кашлица и грип, и пречиства червата. Също така действа тонизиращо и ободряващо. От листата и кората на дървото на индийския орех се прави чай против диария, възпаление на крайниците и проблеми с кожата.

Снимка: Никита Авакумов