Профилактика чрез статини препоръчват кардиолози

Американски кардиолози препоръчват профилактика чрез статини като превантивна мярка срещу сърдечно-съдови заболявания на късна възраст.

Американският колеж по кардиология (AКК) препоръча упоребата на лекарства за понижаване на холестерола с профилактична цел при здрави възрастни хора, но живеещи при достатъчно висок риск да развият сърдечно-съдово заболяване .

Препоръкате е публикувана в най-новата актуализация на клиничните упътвяния на AКК , публикувана на 12 ноември 2013 година. Предишното издание излезе през 2004 година.

Един от трима здрави възрастни хора в САЩ, които до този момент не са имали диагностицирано сърдечно-съдово заболяване, или които не са получавали сърдечен удар или инсулт, е подложен на достатъчно висок риск, който предполага превантивно лечение със статини, пише АКК, цитиран от агенция БГНЕС.

По-голямата част от инфарктите и инсултите могат да бъдат предотвратени, ако хората са били наясно с риска и са действали за намаляването му, според начините които са ни познати, каза д-р Дейвид Гоф , професор по обществено здраве в Колорадския университет, който участва в тази актуализация.

Но пациентите, както и общопрактикуващите лекари, често подценяват риска от сърдечно-съдови заболявания , особено когато ги оценяват като далечни във времето, за след десет години, обяснява той.

Този документ дава на лекарите най- подробен и актуален наръчник за оценка на риска, което да им позволи да взаимодействат със своите пациенти за предотвратяване на инфаркт или инсулт, каза д-р Гоф .

Най-известните фактори, допринасящи за атеросклероза – натрупване на плака в артериите – са съобразени възрастта, равнището на холестерол, високото кръвното налягане, тютюпушенето и диабета, което личните общопрактикуващи лекари могат лесно да идентифицират и да определят по тази формула риска, уточнява кардиологът.

Сърдечно-съдовите заболявания, причинени от атеросклероза, са водеща причина за смъртността и основна причина за инвалидизиране и са източник за огромни медицински разходи и грижи, отбеляза д-р Доналд Лойд –Джоунс, преподавател по превантивна медицина във Факултета по медицина на Северозападния университет в САЩ , пише агенция  АФП.

Статините са група лекарства, които се използват за намаляване на холестерола и неговите съставки. Това води до понижаване на риска от исхемична (коронарна) болест на сърцето, сърдечен инфаркт и смърт. Тези лекарства са жизнено важни за хората, преживели инфаркт, с поставени стентове или байпаси и се приемат цял живот. Това става задължително след консултация със специалист, особено заради някои сериозни странични действия.

Българските специалисти (например председателят на Дружеството на кардиолозите доц. Иво Петров) подчертават, че над 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания биха могли да се предотвратят чрез здравословна диета, редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене.

Снимка: Ezran Kamal