Пътуване в метро вреди на здравето

Редовно пътуване в метро може да е вредно за здравето, установи британско изследване.

Експерти открили, че малките прахови частици във въздуха, които се срещат в подземната железница метро, са доста различни от праха, който човек вдишва в другата заобикаляща среда.

Учените установили още, че това може да е вредно за здравето, защото праховите частици могат да проникнат лесно в тялото, включително в белите дробове, черния дроб, мозъка и бъбреците.

Учените от университета в Саутхемптън във Великоритания съобщиха, че са необходими още изследвания, за да се установи какви са параметрите на рисковете, тъй като резултатите от проучването им може да означават, че работата или пътуването с подземната железница за дълги периоди е вредно за здравето.

Повечето ултрафини прахови частици се състоят от безобидни вещества, които не застрашават здравето. Но частиците в метрото съдържат поне толкова метали, колкото по-големите прахови частици.

Мат Локсъм, който участвал в изследването, заяви, че резултатите могат да са от съществено значение. Тези фини прахови частици са способни да проникнат лесно в белите дробове и тялото, създавайки опасност за човешкото здраве, допълни той, цитиран от агенция БГНЕС. Предишни изследвания установиха, че работата в стоманени заводи и заводи за заваряване, където въздухът е богат на метали като желязо, мед и никел, може да има вредни последици за здравето.

За целите на изследването си британските учени взели проба от праха във въздуха в основна линия на метрото под летище в Европа. Съдържанието на метали било анализирано и бил създаден подробен профил за всяка проба от праха. След това те били сравнени с профили от друг прах, анализира в същото време. Те включвали прах от горящи на дърва печки и тунел със засилен трафик. Изследователите установили, че праховите частици от метрото били много богати на метали, най-вече на желязо и мед.

След това учените достигнали до извода, че прахът в подземното метро може да генерира реактивни молекули, които са от съществено значение за токсичните му свойства. Колкото по-малък бил размерът на отделните частици, толкова по-висока била опасността.

Снимка: Надя Коцева, Zdraven.bg

За доброто настроение на всички представяме специална колекция от музикални клипове, заснети в метрото: