Разделно хранене помага при диабет и затлъстяване

порция

Диета с разделно хранене носи здравни ползи за всички, но при хора, страдащи от диабет или затлъстяване, то е особено полезно, доказаха учените.

Засегнатите от диабет тип 2 и затлъстяване, които първо консумират зеленчуци и храни с голямо съдържание на протеини, а след това – храни, съдържащи въглехидрати, са с по-ниско ниво на кръвната захар след хранене, сочат резултатите от изследване, цитирано от агенция ЮПИ.

Това навежда на мисълта, че подходът консумирай първо едната храна, а след това другата е от по-голяма полза за диабетиците и затлъстелите хора в сравнение с яж тази храна, вместо другата.

Въглехидратите повишават нивото на кръвната захар, но човек трудно би се справил със задачата да не ги поглъща или драстично да намали поглъщането от него количество въглехидрати, заяви ръководителят на изследването проф. Луис Арън от медицинския колеж Вейл Корнел в Ню Йорк, САЩ, цитиран от агенция БТА, и допълни, че това изследване разкрива пътища, които позволяват на диабетиците да намалят по-лесно нивата на кръвната си захар и на инсулина.

Изследването е обхванало 11 души, които са консумирали хлебчета чабата, пилешки гърди, маруля и салата от домати с нискомаслен дресинг, броколи на пара с масло и портокалов сок веднъж седмично за двуседмичен период.

През първата седмица участниците първо консумирали храни, съдържащи въглехидрати, хлебчета чабата и портокалов сок, а 15 минути по-късно – храни, съдържащи протеини, зеленчуци и мазнини.

През втората седмица първо консумирали храни, съдържащи протеини, зеленчуци и мазнини, а 15 минути по-късно – храни, съдържащи въглехидрати.

Нивата на кръвната захар у участниците били измерени 30, 60 и 120 минути след всяко хранене.

Оказало се, че 30, 60 и 120 минути след храненето нивата на кръвната захар са по-ниски съответно с 29 на сто, 37 на сто и 17 на сто, когато храни, съдържащи протеини, и зеленчуци са консумирани преди храните, съдържащи въглехидрати.

Получените резултати показват, че ще е по-добре лекарите да казват на пациентите си “яж първо едната храна, а след това другата”, вместо да им препоръчват да не консумират дадена храна, отбелязаха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Diabetes Care.

Не забравяйте, че спортът намалява риска от диабет и затлъстяване! Zdraven.bg представя специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува:

Снимка: Боб Питърс