Смог вреди на сърцето

Мръсният въздух вреди на сърцето.

Смог и замърсяване на въздуха вреди не само на белия дроб, а и на сърцето и води до рязко увеличение на леталните случаи от инфаркти.

Това показва проучване на експерти, публикувано в изданието European Heart Journal, цитирано от агенциите АФП и БГНЕС.

Изследователите са концентрирали изследването си върху т. нар. замърсяване PM2.5, предизвиквано от частици с размер 2,5 микрони или по-малко. Те са резултат основно от изгарянето на въглища и петрол в енергетиката и от използването на петролни продукти в транспорта.

Частиците PM2,5, които са 30 пъти по-малки от диаметъра на човешки косъм, отдавна са определени като основен причинител на проблеми на дихателната система, тъй като – именно поради размерите си – те проникват дълбоко в белите дробове. Но негативното им влияние върху сърцето беше малко изследвано.

Ръководител на учените, провели изследването, е британката Катрин Тон. Екипът й е проучил данните на 154 000 пациенти от Англия и Уелс, които са били хоспитализирани заради инфаркт между 2004 и 2007 г. Те са следили състоянието на пациентите три години след изписването им от болница. За този период 40 000 от пациентите са починали. След като са отсели фактори като социоикономически статут и пушене, учените установили ясна връзка между замърсяването на въздуха с РМ2,5 и преждевременната смърт.

При ограничаване на нивото на РМ2,5 до техния природен фон, смъртността от инфаркти би намаляла с 12%, сочат данните.

В Англия фонът на РМ2,5 е средно 11 микрограма на кубичен метър, най-високо е нивото в Лондон – 14,1 микрограма. Световната здравна организация препоръчва годишен фон от 10 микрограма от тези частици и максимално излагане в рамките на денонощие на 24 микрограма.

Смогът от микрочастици е голям проблем за азиатските страни. Например в Пекин през януари той достигна ниво от 993 микрограма на кубичен метър, почти 40 пъти над препоръчаните от СЗО норми.

Снимка: Bacteriano