Солариумите причиняват рак на кожата

Солариумите увеличават риска както от меланома, сериозен злокачествен рак на кожата, така и от по-леката форма на кожен карцином, особено сред младите хора.

Това показва ново, мащабно проучване, публикувано в началото на октомври 2012 г.

Най-често срещаният рак при хората – кожният карцином, който се отразява на външния слой на кожата – като цяло е с добра прогноза за лечение, но неговият характер и рецидивите му, все пак са проблем на общественото здраве. Честотата му непрекъснато се увеличава поради по-голямата продължителност на живота и навиците, особено многократното излагане на слънце .

Американски учени прегледали резултатите от поредица от проучвания, проведени в периода 1977 – 2011 г. насам на 80 000 души от шест страни и открили връзка между солариумите и два вида кожни карциноми.

Рискът се увеличава с 29% за базално-клетъчния карцином, най-често бенки и се развива в местен и с 67% за плоскоклетъчния карцином, който може да се превърне в инвазивен и да даде метастази.

Според изследователите от университета на Сан Франциско, излагането на ултравиолетови лъчи преди навършване на 25-годишна възраст, представлява най-голям риск.

В изследване, публикувано през юли, 2011 година, бе направено заключението, че 5,4% от новите случаи на меланом, диагностицирани всяка година в Западна Европа, биха могли да бъдат свързани с използването на соларни кабини, особено сред младите хора.

Последното проучване “осигурява допълнително убедителни доказателства, че излагането на изкуствена ултравиолетова светлина играе роля в трите основни вида рак на кожата“, съобщават от своя страна две австралийски изследователки в редакционната статия, придружаваща проучването.

“Европейският съюз трябва да последват примера на САЩ и да се въведе данък върху солариумите“, убеден е Уилям Саймън, изследовател от Северозападния университет в Чикаго, цитиран от агенциите АФП и БГНЕС.

Ултравиолетовите кабини бяха класифицирани през 2009 г. от Световната здравна организация като канцерогенни.

Снимка: Ivan Marianelli