Спортуването носи щастие

спортист

Физическата активност прави хората щастливи.

Учените вече знаят, че само час физически упражнения седмично помага да се избягва депресията. А ново изследване на американски специалисти показва, че упражненията съществено повишават нивото на щастливост.

Учени от Мичиганския университет анализираха данните от 23 изследвания за връзката между физическите тренировки и равнището на щастие.

И така над 50% много активни хора се чувствали щастливи. И само 20% от хората с ниско равнище на активност се чувствали щастливи.

Дори 10 минути седмично спортна дейност повишава настроението, установили учените. Оптимално време за физически занимания било от 150 до 300 минути седмично, за да се чувства човек щастлив, като колкото повече времето за спорт се увеличава, толкова по-добре се чувства спортуващият.

Спортните занимания помагат да се завързват нови познанства и да се прекарва повече време на открито. Всичко това съдейства да се повиши равнището на благополучие, отбелязва агенция БГНЕС.

Учените отбелязват, че за щастието влияние оказват не само физическата активност, но и доходите, работата и много други причини.

Резултатите от проучването са посочени в публикация на специализираното издание Journal of Happiness Studies.

За доброто настроение на всички Zdraven.bg поздравява със специална колекция от песни, в чийто видео клипове се спортува:

Снимка: фитнес инструктор Станимир Михов