Танци помагат на момичетата срещу депресия

Редовните танци помагат на момичетата срещу депресия и други психосоматичните проблеми като хронична умора, главоболие и стрес.

Това показва проучване на шведски учени, публикувано в сп. Archives of Pediatrics and Adole и цитирано от агенциите РИА Новости и БГНЕС.

Авторът на изследването, д-р Ана Дюберг, е изследвала как влияят танците върху самочувствието на момичетата с различни типове психосоматични разстройства.

В експеримента участвали 112 момичета на възраст от 13 до 18 години, които са страдали от депресия, тревожно състояние, оплаквали са се от постоянна умора, главоболие, а също така болки в гърба и шията. 59 момичета са били записани в школа за танци, която са посещавали два пъти седмично в течение на 8 месеца. Останалите участници в експеримента са влезли в контролна група, която не е променяла своя начин на живот.

Резултатите от изследването са показали, че танцуващите момичета значително са подобрили своето психологично състояние, като положителният ефект се е запазил цяла година след приключването на “танцувалното лечение”.

91% от момичета в изследването са оценили лечението с танци като положително преживяване“, се казва в статията.

Снимка: David J