Ученик от Каварна почина от свински грип на 9 ноември 2009

15-годишно момче от Каварна е починало през нощта в болница “Св. Марина” във Варна, съобщи д-р Светла Станева, шеф на Дирекция “Надзор на заразните болести” към Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве, цитирана от dariknews.bg.

Момчето било прието в лечебното заведение на 26 октомври с диагноза новия грипен вирус А / H1N1, след като се е разболяло на 18-ти същия месец. Ученикът е имал дихателни проблеми. Причина за смъртта му е дистрес синдром, представляващ полиорганна увреда, която най-вероятно се дължи на усложненията от грипното заболяване. Въпреки че детето е било лекувано с препарат и дихателните му проблеми са били овладени, то е получило бъбречна и чернодробна недостатъчност.

Според д-р Ангел Кунчев, началник на отдел “Надзор на заразните болести” в Министерството на здравеопазването, детето е било със затлъстяване, което е и един от факторите за сериозни усложнения при заболяването. „Имаше подобрение при него, но последните два дни пак се е било влошило, било е на интензивно лечение“, допълни д-р Кунчев.

Ученикът е имал дихателни проблеми. Въпреки че след проведеното лечение състоянието му е било стабилизирано, лекарите не са успели да спасят живота му.

В страната е обявена национална грипна епидемия. Тази седмица всички училища в страната ще са в грипна ваканция, яслите и детските градини ще продължат да работят при повишен контрол.

Министерство на здравеопазването препоръчва ограничаване на обществени мероприятия. Плановите операции се отлагат, посещенията в болниците, женските и детските консултации временно се прекратяват. Няма да има задължително затваряне на кина, театри, заведения или други обществени места.

Снимка: sxc.hu