Фаст фууд повишава риска от астма при децата

Децата, които често се хранят с фаст фууд, е по-вероятно да страдат от остра астма спрямо връстниците си, които предпочитат плодове, показва голямо международно изследване.

Учените попитали близо половин милион младежи на възраст между 13 и 14 години и деца на шест и седем години за хранителните им навици и дали в изминалата година са имали затруднено дишане, екзема или сърбящ, запушен нос, без да са настинали или да имат грип.

Въпросниците, които за малките деца били попълнени от родител или настойник, били раздадени в няколко страни. Учените отстранили факторите, които биха могли да изопачат резултатите, като пушене на майката по време на бременността, заседнал начин на живот и индекс на телесната маса, за да се съсредоточат само върху диетата.

Те установили, че фаст фууд е единственият вид храна, който ясно може да се свърже с острата астма. Приемането на фаст фууд три-четири пъти седмично води до нарастване с 39% на риска от остра астма при тийнейджърите и увеличение с 27% при малките деца. Тя повишава и опасността от екзема и остра хрема.

За сметка на това приемането на три или повече порции плодове намалява остротата на симптомите съответно с 11% и 14%. “Ако връзките са обичайни, откритието има голямо значение за общественото здраве предвид нарастването на консумацията на фаст фууд в света“, съобщават авторите на изследването, цитирани от агенция БГНЕС.

Снимка: Joey