Цените на лекарските услуги в България ще се повишават, твърди финансовият министър Симеон Дянков

Цените на лекарските услуги в България ще се повишават, твърди финансовият министър Симеон Дянков.

С около 30% се очаква да скочи стойността на медицинските услуги в България, ако те се синхронизират с тези в останалите европейски страни. Това заяви по време на извънредния събор на Българския лекарски съюз в Равда министъра на финансите Симеон Дянков.

До две седмици екип от финансисти и експерти от лекарската колегия ще трябва да изготвят обективен ценоразпис на медицинските услуги, пише dariknews.bg.

Министър Дянков беше категоричен, че цените на лекарските услуги и тези на здравните пътеки ще се покачват, за да могат да достигнат реалните си нива. Според анализите на министъра до момента в България се наблюдава дисбаланс в бюджета, тъй като у нас се харчат с 50% по-малко пари за здравеопазване, спрямо останалите европейски страни, много повече са средствата, които българите отделят за силовите сектори.

Трябва да се отделят повече пари за социалните сектори в България за сметка на силовите. Балансирането може да се случи в настоящия проектобюджет за период от мандат и половина, каза министър Симеон Дянков.

Снимка: sxc.hu