Цитруси увеличават риска от рак на кожата

цитруси

Прекаляването с цитрусови плодове, които съдържа псоралени, увеличава риска от меланома с 36%, твърдят учени.

Цитрусови плодове като грейпфрут, портокал и мандарини, съдържат т.нар. фоточувствителни вещества, които увеличават риска от поява на меланома, сочат резултатите от изследване, цитирани от френското списание Science et Avenir.

Макар и това да е обезпокоително, не би трябвало да ни накара да загубим разсъдъка си – плодовете са сред продуктите, които се препоръчват за здравословно и балансирано хранене. Получените резултати все пак предизвикват съмнения за потенциално канцерогенен ефект от вещества, които се съдържат в големи количества в цитрусовите плодове.

Учени от университета “Браун” в Провидънс, САЩ, се поинтересували дали голямата консумация на цитрусови плодове може да улесни развитието на меланома.

Изследването им обхванало над 100 000 участници – 63 000 жени и 41 000 мъже, чието здравословно състояние било проследено 25 години, между 1985 г. и 2010 г. През този период 1840 участници развили меланома.

След като взели предвид познати рискови фактори, учените заключили, че за хората, които консумират над 7 цитрусови плода седмично, рискът от поява на меланома е с 36% по-голям.

Макар тази взаимовръзка да е интригуваща, е твърде рано да се променят препоръките в областта на храненето, отбелязват авторите на изследването.

Как може да се обясни въпросната взаимовръзка? С наличието на псоралени в цитрусовите плодове. Тази естествена химична съставка има фоточувствителни свойства, които правят кожата по-податлива на ултравиолетовите лъчи – основния фактор за поява на кожен рак.

Казано с други думи, поглъщането на голямо количество псоралени може да намали резистентността на човешкия организъм към вредния ефект от слънчевите лъчи.

Всъщност този процес е известен – псоралените се ползват при фотохимиотерапия, която има за цел да води борба с кожни болести, като псориазис и витилиго. Тя се изразява в облъчване на тялото с UVA лъчи след приемане на лекарство, произведено на базата на псоралени. Те блокират размножаването на кератиноцитите – клетките, които трябва да защитят епидермиса от слънчевите лъчи.

Така страничният ефект от терапията може да е свързан с поява на кожен рак. Когато излизат навън, хората, подложили се на подобна терапия, трябва обезателно да носят дрехи, покриващи цялото им тяло, и слънчеви очила.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Journal Of Clinical Oncology, посочва агенция БТА.

Снимка: Лойд Барнес

Zdraven.bg поздравява за добро настроение всички читатели със специална селекция на песни за лимони: