Чайки пренасят свръх устойчиви на антибиотици бактерии

Чайките пренасят върху хората бактерии, които са устойчиви на познатите антибиотици.

Чайките над цяла Австралия пренасят устойчиви на лекарства бактерии, които биха могли да доведат до сериозни инфекции при хората, съобщава Guardian Australia, цитиран от агенциите Би Би Си и БГНЕС.

Проучването идва в момент, когато лекарите в световен мащаб сигнализират за тревога, свързана с бактериални заболявания, имунизирани срещу съвременната медицина.

Учените, водени от екип от университета Мърдок в Пърт, Австралия, твърдят, че 20% от сребърните чайки са носители на болестотворни бактерии, устойчиви на антибиотици.

Чайките се заразяват, след като са влезли в контакт с човешки фекалии, съобщава доклад, публикуван в специализираното издание Journal of Antimicrobial Chemotherapy на 9 юли 2019 г., вероятно чрез канализационни отпадъци или изхвърлени пелени на сметища.

Проучването включва вземането на 562 проби от сребърни чайки из цяла Австралия и тестването им за различни бактерии.

“Това, което открихме и което не очаквахме да открием, беше високите нива на резистентни ешерихия коли, които чайките пренасяха – това беше доста необичайно”, каза Марк О’Диа, изследовател от университета Мърдок.

„Доста голям брой от бактериите всъщност са човешки производни или човешки бактерии, така че чайките са ги взели някак си от хората, не са дошли директно като бактерия от чайка.

Проучването установи, че повече от 20% от птиците носят устойчиви на антибиотици бактерии, които могат да причинят заболявания като инфекции на пикочните пътища и сепсис.

Световната здравна организация предупреди за нарастващата заплаха от бактерии, които са развили резистентност към известни антибиотици и призоваха за спешна разработка на ново поколение лекарства.

О’Дий каза, че рискът от пренасяне на инфекция върху хора от страна на чайките е “доста незначителен”, но все пак може да се случи.

Някои от бактериите са резистентни към “доста важни” лекарства, каза той, добавяйки, че се опасява, че чайките могат да разпространят бактериите, докато летят из страната.

Снимка на чайка в Австралия: MrsKirk72