Червено грозде, червено вино и боровинки за силен имунитет

Консумацията на червено грозде и червено вино, както и боровинки, може да укрепне имунната система, твърдят учени.

Проучване показва, че съединения, съдържащите в най-голяма концентрация в червеното грозде, червеното вино и боровинките могат да спомогнат за укрепване на здравето чрез подсилване на имунната система на организма.

В изследването на учени от Университета на Орегон в САЩ е било проверено въздействието на 446 различни съединения върху имунната система. Установено е било кои две от тях са най-ефективни. Тези съединения са взаимодействали с витамин D3, повишавайки активността на гена CAMP, който спомага да се засили имунният отговор. Витамин D3 може да се набави в организма при излагане на слънчева светлина.

Първото съединение е ресвератрол, което може да бъде открито в най-голяма концентрация в червеното грозде и виното от него. Преди време бе установено, че то има също превантивен ефект срещу рак и намалява риска от сърдечносъдови болести.

Новата работа на учените от университета на Орегон е първото лабораторно изследване, което показва нагледно как съединението си взаимодейства с витамина.

Второто съединение е птеростилбен. То се съдържа в боровинките и намалява показателите на холестерола.

Доктор Адриан Гомбарт, ръководител на изследването, обяснява в публикация в уебсайта на Университета на Орегон, че взаимодействието на тези съединения с витамин D еднозначно усилва експресията на гена CAMP. Този ген е задействан в работата на имунната система, както и витамин D. Но за ресвератрола и птеростилбена в научните среди се заговори за пръв път.

Засега изследванията са правени само върху клетъчни култури в лаборатории. Затова е трудно да се каже доколко съединенията, които са в състава на хранителните продукти, ще се окажат ефективни и ще покажат същия резултат, ако бъдат приемани чрез естествените си източници.

Резултатите от настоящото проучване са публикувани в специализираното издание Molecular Nutrition and Food Research на 14 септември 2013 г.

Това обаче е експеримент върху клетки, култивирани в лабораторията, върху един конкретен ген. Много гени и протеини участват в регулирането на функцията на имунната система на човека и борбата с инфекциите, подчертават в изявление относно посочените резултати британските здравни власти.

Също така, както посочват изследователите, двете съединения се прилагат директно към клетките в процеса на това проучване, но дали те ще имат същия ефект, ако се приемат чрез храните, далеч не е ясно, тъй като и двете се обработват, за да образуват различни съединения чрез храносмилателната система и черния дроб. Поради това учените предполагат, че тези съединения могат да имат по-голям надежден ефект, ако се прилагат върху кожата, за да се подобри защитната бариера срещу микроорганизми. Това обаче ще трябва да бъде тествано.

Знаем, че тези плодове са полезни за нас, но много повече работа е необходима, преди учените да могат да кажат дали наистина храненето с естествени източници на тези две съединения може да стимулира имунната функция чрез увеличаване на въздействието на този един ген. А както всяка алкохолна напитка, червеното вино трябва да се консумира умерено.

Снимка на червено вино и грозде: Артур Шамсутдинов