Червено цвекло срещу Алцхаймер

червено цвекло

Съединението бетанин в червеното цвекло може да помогне в борбата срещу болестта на Алцхаймер.

Съединението бетанин придава характерния червен цвят на кореноплодния зеленчук червено цвекло. В тестове с бетанин специалисти от университета на Южна Флорида, САЩ, са установили, че съединението потиска химически реакции, свързани със смъртта на невроните.

Откритието може да залегне в разработката на нови лекарства, които забавят развитието на невродегенеративното заболяване, предава БТА.

Един от характерните белези на болестта на Алцхаймер е формирането на бета-амилоидни плаки в мозъка. Специалистите обясняват, че когато се прикрепи към метал като желязо или мед, пептидът бета-амилоид се сгъва неправилно и образува плаки. Това на свой ред води до възпаление и окисление и до “ръждясване” и смърт на невроните.

В лабораторни тестове изследователите са установили, че бетанин, прибавен към свързан с мед бета-амилоид, понижава показателите за окисление с 90%.

Пониженото окисление може да предотврати неправилното сгъване на пептида и да забави формирането на бета-амилоидни плаки, обяснява Даръл Серано от изследователския екип.

Резултатите от изследването са представени на 255-ото национално събрание на Американското химическо общество в Ню Орлиънс.

Снимка на червено цвекло: Род Уадингтон