Читателите на Zdraven.bg предпочитат през зимата почивка на планина

Zdraven.bg попита своите читатели къде предпочитат екскурзия / почивка през зимата: на планина в снега, на плажа в топлите страни или по-добре да си стоят у дома.

Ето и обобщените резултати от анкетата:

1. На планина в снега – 46%
Планината през зимата се асоциира автоматично със снега, който е обичаен за зимния сезон в България, и логично повечето читатели предпочитат именно планината, за да се разват на снега. Планината е рай за скиорите, а през зимата също трябва да се спортува, дори да не карате ски или сноуборд. Планината е богата на отрицателни йони, така напр. в Пампорово е най-силно наситен въздуха с тях през зимата от зимните ни курорти. Освен това на по-голяма надморска височина се отслабва по-лесно. Все пак в планината трябва да внимаваме и да се пазим основно от измръзване.

2. В топлите страни – 44%
плаж с палми


Много от нас пък не обичат хич студа. Затова и такъв голям процент от читателите предпочитат да отидат някъде в топлите страни и да се излегнат на слънце. На плажа край море при изгрев слънце също има много полезни йони във въздуха. Слънцето повишава и сексуалното желание на мъжете. Проблем при такова пътуване може да се окаже аклиматизирането, особено когато температурната амплитуда между България и чужбина е над 30 градуса и може да се получи дори топлинен удар още при слизане от самолета. Възможно е и за кратко разтройване на биологичния часовник и безсъние в първите дни. От друга страна като се излагаме на слънце винаги трябва да взимаме защитни мерки от ярките лъчи. Есествено, не е препоръчително и непрекъснатото киснене край бара с алкохолни коктейли.

3. По-добре вкъщи – 10%
дом
Всеки десети читател на здравния сайт препочита да си остане през зимата в уютния дом, вместо да пътува някъде. Това може би е подходящо за релаксиране в домашна обстановка или ако има къщна работа, но поне една разходка в парка най помага срещу стреса.

Снимки: sxc.hu