Членът на мъжа показва риска от рак

мъж

Формата на мъжкото достойнство е свързана с риск от рак.

Формата на половия член е пряко свързана с вероятността от появата на рак, твърдят учени от Хюстън, САЩ.

Тяхно изследване установило, че мъжете с крив полов член може по-често да се разболеят от различни видове рак в сравнените с мъжете без изкривявания на органа.

В случая става дума за отклонение, известно като болестта на Пейрони. Не са редки случаите, когато деформацията се появява при мъжете над 40-годишна възраст. При нея има ръбец на тъкан, който се формира вътре в този орган и така го принуждава да се изкривява.

При повечето мъже подобна деформация не им пречи да се занимава със секс, но за някои половият контакт става затруднителен или направо болезнен. Специална терапия срещу това заболяване няма, пише агенция БГНЕС.

Но пък има специален ген, който стои зад едновременно отключване както на това отклонение, така и на различни видове рак.

Учените изследвали над 48 000 мъже със заболяването на Пейрони и милион мъже с еректилни отклонения. И мъжете с изкривен полов член са били по-често изложени на риск от карценоми. С над 40% се вдигал рискът от рак на чревния такт, поти с 20% рискът от рак на кожата и с 39% рак на тестисите.

Болестта на Пейрони или индурацио пенис пластика за първи път се описва в медицинската литература през 1742 г. и днес е добре позната патология, засягаща предимно мъжете в зряла възраст.

Пациентите се оплакват от болезнена или слаба ерекция, изкривяване на половия член дори до степен да не може да се осъществи сексуален акт. Липсва дисфомфорт, когато пенисът не е еректирал. Заболяването касае съединителната тъкан и се предизвиква от образуването на фибрози (плаки). Този вид нарушение на анатомията на члена причинява еректилна дисфункция.

Счита се, че част от причините за развитие на заболяването са диабет, автоимунен отговор, но най-често е резултат от механични травми.

Въпреки ограничените методи за медикаментозно лечение на състоянието, то значително се подобрява с поставянето на пенилен имплант – изкуствени устройства, които се имплантират в половия член, твърдят от Hill Clinic.

Снимка: Enrique Lin