Щам Масачузетс по-опасен от свински грип

Грипният щам Масачузетс е по-опасен от свинския грип, предупреждават лекарите.

Новият щам АH3N2, известен като Масачузетс, е по-опасен от пандемичния свински грип. Това обяснява пред в-к Преса националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухаров.

Проф. Кожухарова обаче успокои, че А H1N1, т.е. свински грип, ще е щамът, който ще ни разболява повече тази година.

Това е добре, защото той е по-малко опасен и усложненията от него са по-малко, отколкото от “Масачузетс”, който се очаква да вземе повече жертви, подчертава проф. Кожухарова. Засега обаче от всички изследвани проби в Националната референтна лаборатория само две са били положителни за новия щам. Интересен е и фактът, че до този момент няма нито един случай на заразен с грип тип B за разлика от миналата година, когато той беше водещият, коментира епидемиологът, цитиран от агенция БГНЕС.

Това, че свинският грип циркулира у нас от 2009 г., означава, че ще има по-малко заразени от обичайните между 350 000 и половин милион души. Най-честите усложнения на АH1N1 са бактериалните пневмонии и в тежките случаи – остра дихателна недостатъчност. Най-уязвими са децата и бременните. “Масачузетс” пък ще засегне повече възрастните хора, като най-тежко ще го изкарат хронично болните.

Само за една седмица заболяемостта в цялата страна е скочила двойно. В първите дни на 2014 г. заразените от грип и различни вируси са били едва 67 на 10 000 души. Седмица по-късно болните вече са 144 на 10 000 население. При стойности между 200-250 за различните области става дума за епидемия.

Най-късно до края на седмицата такава ще бъде обявена в София-област, където заболяемостта е 281 на 10 000 души. С много високи стойности са и столицата – със 177 болни на 10 000, Пазарджик и Ямбол – със 191. На ръба на епидемията са и Стара Загора, Плевен, Видин, Смолян, Русе и Бургас. Има обаче и области с много ниски стойности. Сред районите, които засега са подминати от грипа, са Търговище, Благоевград и Пловдив.

Най-много болни има сред децата до 4-годишна възраст. Следват ги батковците и каките им между 5 и 14 години. Другата група, която е сериозно засегната, е на младите хора от 15 до 29 години. Най-малко са заразените в групата на над 65-годишните.

Това е още едно доказателство, че в момента у нас върлува свински грип, заяви проф. Кожухарова. Според нея най-важното по време на епидемия е да спазваме добра лична хигиена, да избягваме обществени места, където има струпване на много хора и да не ходим болни на работа и училище.

Снимка: Felix E. Guerrero