1.4 млн. граждани на ЕС се очаква да починат от рак през 2019 г.

розова панделка

Смъртността от ракови заболявания намалява за пета година в страните от ЕС, но броят починали се увеличава със застаряването на населението.

Смъртността от ракови заболявания в Европейския съюз намалява отново за пета поредна година в периода 2014-2018 г., като през 2019-та се прогнозира 1.4 млн. граждани на ЕС да починат от онкологично заболяване.

От очакваните 1.4 млн. смъртни случаи се очаква 787 хиляди да са на мъже и почти 622 хиляди на жени.

Това се съобщава в годишния доклад Annals of Oncology, публикуван на 19 март 2019 г.

Рискът за фатален изход в резултат от раково заболяване е намалял с около 6 процента при мъжете през 2018 година спрямо 2014 година – от 139 смъртни случая на 100 000 души население на 131.

При жените също се отбелязва подобряване на показателите от 86 смъртни случая на 100 000 души миналата година до 83 тази, или с 3.6 процента по-малко.

Въпреки това, общият брой на починалите от рак ще е по-висок от миналогодишния, защото е нараснал броят на населението в ЕС.

При жените за пръв път рака на гърдата не е най-смъртоносната разновидност на опасната болест.

Повече жени са починали от рак на белите дробове, отколкото от рак на гърдата.

Това е в резултат на все по-ефективното лечение на рака на гърдата, като във Великобритания отбелязват най-големия спад на фатални случаи – 13 процента, следвани от Франция с 10 процента.

В Полша, обаче, се отбелязва 2 процента повишение на смъртните случаи от рак на гърдата, сочи изследването на учени от университетите в Милано и Лозана.

Въпреки добрата новина за процентния спад на смъртта от ракови заболявания, увеличаването на средната възраст на населението ще доведе до по-голям общ брой починали от тази болес през 2019 г.

Раковите заболявания носят голяма тежест на обществото. Повече трябва да бъде направено, за да се предотврати появата им. Като намаляване на хората, които пушат и хората с наднормено тегло, казва Густав Руси, редактор на списанието Годишник на онкологията, което публикува данните от изследването, цитиран от агенция БГНЕС.

Снимка: Марияна