12% от българите са вегетарианци

12% от българите спазват вегетариански режим на хранене, съобщи за Дарик Радио специалистът по аюрведа Даниела Генова. По думите й в храни като плодовете и зеленчуците се крие нашата природна аптека и ако ги съчетаваме правилно, ще бъдем по-здрави.

Българската кухня е тежка и има доста пикантни ястия. Можем да неутрализираме вредните и тежки влияния на храните чрез подходящото им съчетание с определени подправки, съветва специалистът по аюрведа. При всички случаи е важно да отделяме време за разтоварване на организма чрез дни на плодове и зеленчуци, така ще задържим болестите по-далече от нас.

Постите са една много добра възможност да дадем на тялото си почивка и да му помогнем да се изчисти. Българите много често боледуват от сърце и инсулти и със сигурност една от причините е неправилният начин на хранене, категорична е Генова.

Аюрведа е индийска система на познание на възраст над 5 хиляди години, която включва и философия на здравословното хранене. Хората се делят на три типа според елементите, които съчетават в себе си. Те трябва да избягват определени видове храни, а да наблягат на други, за да са в хармония със своята индивидуалност.

Съвременен метод за изследване, датиращ от 70-те години на 20 век е популярният Вегатест. Той се базира на електроакопунктурата и отчита индивидуалната непоносимост към определени храни. Според Радослава Мицева, която работи с този метод вече 5 години, водеща е връзката между режимите на хранене и кръвната група. Например хората с кръвна група А са склонни лесно да преминат към вегетарианство, но за тези с нулева безмесното хранене би било равносилно на гладуване.

Практиката за хапване от всичко по малко не се препоръчва, тъй като хората по различен начин усвояват хранителните вещества, обясни Мицева. За нея най-важното е да се самонаблюдаваме и да слушаме реакциите на тялото си. То най-точно показва какво не е наред с хранителния ни режим. Задължителна закуска, хранене 5 пъти на ден и вечеря преди 19 часа ни гарантират един по-здравословен начин на живот, съветва Мицева.

Снимка: sxc.hu