13-ият София МЕНАР в онлайн платформа за ценители

Язовецът

13 ирански фестивални хита идват на кинофорума.

Тринадесетото издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка София МЕНАР ще започне на 15 януари 2021 година, предаде за Zdraven.bg Велин Манов. До края на януари ще бъдат показани над 30 заглавия. Филмите ще могат да се гледат в интернет платформата netera.tv. Ако здравната обстановка в България позволява и киносалоните бъдат отворени, тогава ще има прожекции в тях.

И тази година в центъра на фестивала е новото иранско кино и ще се гледат премиерно 13 от най-награждаваните ирански заглавия през последните две години.

Сред тях е „Шест метра и половина“ на Саид Рустаи със звездите Пейман Моади („Раздяла“, „Търговският пътник“) и Навид Мохамадзаде („Лантури“, „Стадо без пастир“). Филмът идва с множество награди и номинации, сред които статуетки за най-добър режисьор и най-добър актьор от МФФ Токио, най-добър филм от МФФ Цюрих, награди за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър актьор и награда за операторско майсторство от наградите „Хафез“, награда на публиката от МФФ Фаджр – Техеран. Напрегнатият трилър въвлича в подземния свят на Техеран, където властва бос, чийто живот се вгорчава, когато по следите му тръгва разгневен детектив..

Новият филм на Наргис Абяр „На пълна Луна“ също ще има своята българска премиера. Големият фаворит на фестивала Фаджр в Техеран спечели основните награди на форума за най-добър филм, режисура, главна мъжка и главна женска роля, както и наградата на публиката от МФФ Талин. Историята проследява живота на влюбена двойка, чиято идилия е нарушена, когато жената открива, че родителите на съпруга ѝ се занимават с нелегална търговия, което може да доведе до фатални последствия за всички.

Язовецът“ (кадър най-горе) на Казем Молайе идва в България с награда за най-добър филм от фестивала в Остин и награда на журито от МФФ Банкок. Филмът представя истрията на жена и нейния син, който инсценира собственото си отвличане в опит да събере отново родителите си.

Новият филм на доайена на иранското кино Расул Садрамели „Животът ми във втори курс“ е отличен с наградата за най-добра актриса на МФФ Москва. Животът на две приятелки се обърква след като заминават на екскурзия в Исфахан.

Пазачът на затвора“ е вторият филм на Нима Джавиди.
Пазачът на затвора


Затворническата драма проследява усилията на полковник да расте в йерархията до момента, в който при евакуацията на група затворници, един от тях изчезва и той е изправен пред съдбовен избор. Филмът е с награда за режисура от МФФ Фаджр.