18 филмови пътешествия по света за 16 дни

Оризовите полета на Филипините

Кинопътешествията се завръщат на голям екран в началото на август 2020 година.

В рамките на 16 дни „Кино за пътешественици“ ще отведе зрителите до любими и малко познати места – от безкрайните пясъци на Сахара, през прашните пътища на Етиопия до красивите културни паметници на Исфахан и от колоритните пазари из Средиземноморието до труднодостъпните върхове на Хималаите, съобщи Велин Манов за Zdraven.bg .

Началото ще бъде с премиерата на филма „Оризовите полета на Филипините“ (на кадър най-горе). На 2000 метра височина, далеч от цивилизацията и обществото, обитателите на Кордилерите са изградили своя малък изолиран свят. Вместо с пари, плащат с ориз. Вместо да ходят на църква, практикуват окултни ритуали, за да са доволни духовете на планината. Когато са болни, не викат лекар, а знахар, защото за тях магията е лекът. Преди прожекцията Здравко Григоров и Ангел Хаджийски ще споделят със зрителите за своите приключения във Филипинските Кордилери от началото на тази година.

Ексклузивна прожекция ще има филмът „Моят север е на юг“, в който една чилийка тръгва на пътешествие из 7 латиноамерикански страни, за да ги опознае и да разбере, какво ги свързва и какво ги разделя. Куба, Венецуела, Колумбия, Еквадор, Перу, Боливия и Чили: седем отделни реалности, с общ език и култура, колкото еднакви, толкова и различни. В някои от тях революцията още е жива, в други вече се събужда демокрацията, а трети никога не ги е напускала корупцията. Навсякъде тя слуша истории и е сред хората, а те искат само едно: да се чуе гласът на народа. Накрая влиза сама надълбоко в Амазонската джунгла, за да застане очи в очи с истината. Преди прожекцията писателката и пътешественичка Петя Кокудева ще разкаже за своето пътуване из Южна Америка.

Куба

Сред акцентите в програмата е премиерата на филма „По пътищата на Куба“ (на кадъра отгоре). Днес страната отваря врати към света и хората са любопитни какво ще се промени. Вярват, че са тръгнали по верния път и никой не се замисля, кое е свобода и кое диктатура. Животът на много от тях е минал в труд, глад, музика и танци. На някои – по цял ден на селската нива, на други – в Хавана, но светът им не е много различен. Бедни са, но пари не им трябват, щастливи са и не се оплакват, защото живеят на Острова на свободата. Преди прожекцията на филма фотографката и пътешественичка Теодора Иванова ще сподели впечатления за своето пътуване до Куба.

В рамките на „Кино за пътешественици” ще се състои и прожекцията на филма „Всичко се променя“, която се организира съвместно с фестивала Sofia Biting Docs. Филмът представя едно екстремно пътешествие из красивите върхове на Хималаите и културата на хората обитаващи Катманду, Лхаса и Дхарамсала. Преди прожекцията Таня Свечникова ще разговаря със зрителите.

Кино за пътешественици“ започва на 1 август и ще бъде всяка вечер в „Културен център G8“ и „Евро синема“ в продължение на 16 дни.