2% от мъжете отглеждат чуждо дете, без да знаят


баща с дете

Около 2% от мъжете са бащи на дете, което не е тяхно и не го знаят.

Белгийски учени са открили, че един от всеки 50 бащи не е биологичният татко на детето, което отглежда, без да го знае. Това показва, че отглеждането на чуждо дете е относително често срещан феномен, пише британското издание Independent.

Изследователите от университета в Льовен в Белгия посочват, че са решили да направят необичайното изследване, тъй като за този сериозен проблем има малко научни изследвания, въпреки множеството притеснения на мъжете.

Изследователите първоначално са предполагали, че 10% от бащите може да са засегнати от тази тенденция, но се е оказало, че този процент е значително по-малък.

Медиите и популярната научна литература често твърдят, че много бащи са рогоносци и отглеждат деца, които биологично не са техни. Изненадващо установените стойности сред хората са доста ниски, заяви Маартен Лармусо, един от авторите на изследването, цитирано от агенция БГНЕС.

Изследователят също така заяви, че проучването разбива сексисткия мит, че хетеросексуалните жени имат еволюционна необходимост да имат няколко партньори едновременно, за да увеличат раждаемостта си, но не казват на партньорите си, за да избягват конфронтация.

Наблюдаваните ниски нива на изневяра в съвременното човешко население и това в миналото очевидно оспорват идеята, че жените „събират“ добри гени като имат извънбрачни връзки, за да получат генетични ползи за децата си, допълни Лармусо.

За забавление на всички Zdraven.bg представя колекция от няколко смешни бебешки реклами:

Снимка: Педро Кансион