2 чаши мляко на ден за здрави деца

По 2 чаши мляко на ден носят оптимално здраве на малките деца.

Оптималната доза мляко за деца на възраст 1-5 години е два чаши дневно – нито повече, нито по-малко, обясниха изследователи от Канада.

Твърде малкото количество мляко може да доведе до дефицит на витамин D, а твърде голямото разрушава нивото на желязо в организма, показва ново проучване. Авторите на изследването анализирали нивата на витамин D и желязо, които са двата на важни хранителни елемента на млякото. След това наблюдавали 1300 деца на възраст между една и пет годинки.

Водещият автор на изследването, д-р Джонатан Магуайър, отбеляза, че липсата на витамин D при децата се свързва с костни здравни проблеми.

Дефицитът на желязо води до изоставане в развитието и познавателните способности. Изследователите открили, че децата, които пият краве мляко в големи количества, имат високи нива на витамин D, но ниски нива на желязо, подчертава агенция БГНЕС.

За това препоръчителната доза е две чаши краве мляко на ден. Това количество е достатъчно, за да се поддържа адекватно ниво на витамин D и желаното ниво на желязо.

Проучването също така показва, че децата с по-тъмна пигментация на кожата може да нямат достатъчно витамин D в организма по време на зимните месеци. Но вместо да консумират повече мляко, за да се повиши нивото на съдържание, по-добре е да приемат витамин D като добавка, препоръчаха експертите.

Снимка: Zhao

Zdraven.bg поздравява всички читатели със специална селекция с песни за мляко: