20% от хората заразени със свински грип

Над 20% от световното население е било заразено с вируса на грип H1N1, известен като свински грип, по време на пандемията през 2009-2010 година, сочи ново проучване.

Изследването потвърждава опасенията, че свинският грип е изключително заразен. То също изтъква, че леталността на този грип е ниска.

Между 20 и 27% от хората по света са били заразени с вируса на свинския грип, сочат обобщените данни. Децата на възраст между 5 и 19 години са имали най-високо ниво на инфекция – 47%, докато хората на възраст над 65 години – 11%.

Документът е основан на данните от 27 изследвания, разглеждали следите от антитела в повече от 90 хиляди кръвни проби, събрани в над 19 държави. Присъствието на антитела е доказателство за инфекция, но не означава, че индивидът непременно е боледувал, подчертават агенциите АФБ и БГНЕС.

Проучването нямало за цел да обръща внимание на нивото на смъртността, но според авторите му и събраните данни, че близо 0,02% от случаите на свински грип – един на 5000 души, приключвал фатално.

Снимка: Craig Finlay