23-килограмов тумор отстраниха лекари в София

Гигантски тумор с тегло 23 кг отстраниха лекарите в Майчин дом в София.

Туморна маса с тегло 23 кг отстраниха от корема на 67-годишна жена гинеколозите в Университетската акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”, съобщиха от лечебното заведение.

Пациентката е преведена от Спешна помощ в увредено общо състояние, след вирусна инфекция и висока температура. При прегледа тя съобщава, че има тумор от 20 години, но от страх не е търсила лекарска помощ. Проблемите за диагностиката и лечението са свързани с големината на тумора, неясния му произход, както и необходимостта от стабилизиране състоянието на жената поради високия анестезиологичен риск.

Решението пациентката да бъде оперирана е последвано от едноседмична подготовка, заради увреждания на сърдечно-съдовата, дихателна функция и много тежко изразен консумативен синдром (екстремно отслабване).

По време на операцията се установява, че необичайната находка е гигантски тумор произхождащ от матката – миома, който силно променя анатомията на коремната кухина. Любопитен е и фактът, че заради огромните си размери туморът притиска редица важни органи и се налага жената да бъде оперирана в странично положение. Операцията, извършена от доц. Божидар Славчев, д-р Светослав Славов, д-р Стефан Константинов, анестезиолозите проф. Силви Георгиев, д-р Б. Младенов, д-р Г. Огнянова и акушерките Миланова и Гълъбова, продължава 3 часа и 20 мин. След операцията жената губи близо 1/3 от теглото си, с което е постъпила в болницата.

Оперативно отстранихме тумор с тегло 23 килограма, колкото тежи едно 7-8 годишно дете. Толкова запуснат случай виждам за първи път в дългогодишната си практика, заяви доц. Божидар Славчев.

Подобни куриозни случаи са описани в учебниците от началото на миналия век и е обезпокоително, че днес все още има пациенти, които не са посещавали профилактични прегледи цели 20 години, каза д-р С. Константинов.

Освен че този вид операции и свързаните с тях подготовка и реанимация изискват високо подготвен персонал, те са изключително ресурсоемки и многократно надвишават финансирането им чрез клиничната пътека, добави проф. Силви Георгиев.

Снимка: maichindom.com