3 чаши кафе на ден удължават живота

кафе

Изпиването на три чаши кафе на ден може да удължи живота, твърдят учените. Защо?

Редовно пиещите кафе са с 12% по-малка вероятност да умрат от тези, които не пият, а рискът от сърдечно-съдови заболявания е с 20% по-нисък, според мащабно проучване.

Учените обаче са открили, че тези ползи съществуват само при консумация на смляно кафе, а не на разтворими инстантни напитки.

Изследването е проведено върху близо половин милион души във Великобритания и е обхванало проследяване в период на 11 години, като 22% от наблюдаването не пиели кафе, а 58% пиели до 3 чаше кафе на ден. Останалите пиели поне 3 чаши или повече дневно.

Авторите му от университетите Semelweiss в Будапеща, Унгария, и Queen Mary University в Лондон, Обединеното кралство, използвали данни на Британската Биобанка и публикували резултатите в „European Journal of Preventive Cardiology“ на 20 януари 2022 г.

Пиенето на повече от три чаши кафе на ден не повишава положителния ефект, но освен кофеин, кафето съдържа и минерали и антиоксиданти, които намаляват риска от рак, диабет тип 2 и деменция.

Докато други научни изследвания предупреждават, че кафето може да повлияе неблагоприятно на кръвното налягане или сърдечно-съдовите заболявания, д-р Стефан Петерсен от университета Queen Mary, един от авторите на изследването, казва, цитилан от агенция БГНЕС, че „техните открития показват, че то не само не е вредно, но може да бъде и полезно“.

Петерсен посочва, че тяхното проучване е направено върху най-широката извадка досега и се фокусира върху сърдечно-съдовите ефекти.

Снимка на кафе: cwsillero / Freeimages