300 000 българи страдат от хронична белодробна болест

Около 300 000 българи страдат от хронична белодробна болест, съобщи доцент д-р Коста Костов – председател на Българското дружество по белодробни заболявания.

Едва 25% от тях са потърсили лекарска помощ. Заболяването е на пето място в света сред най-честите причини за смърт, пише dariknews.bg.

От 200 000 до 300 000 души в Европа годишно умират заради хронично белодробно заболяване. Тютюнопушенето е една от най-честите причини за заболяването, като 15% от пушачите развиват болестта. Честата кашлица, секретите, затрудненото дишане са симптомите, с които можем да разпознаем заболяването, обяснява доцент Костов. „75% от болните са под диагностичния ни поглед, само 25% от тях знаят, че са болни, останалите се разхождат по улиците и още не са дошли в нашия кабинет“, каза той.

Тодор е на 70 години и за първи път си прави тест дали има проблем с дробовете. Причината, която го завела в кабинета, той обясни така: „Защото чувствам затруднение при дишане, не ми достига въздух. Пушех по три кутии цигари на ден преди. Сега не пуша от 23 години“. По думите му изследването показало намалена функция на дишането.

Доктор Костов обясни, че ако днес един пушач спре цигарите на 50 години, ще удължи живота си с шест години, а ако откаже вредния навик на 40, ще удължи живота си с девет години.

Снимка: sxc.hu