32 болници няма да работят със Здравната каса през 2010 година

32 болници през тази година ще спрат да работят със Здравната каса, съобщиха от НЗОК. Тези лечебни заведения ще прекратят дейността си или ще се превърнат в частни болници.

Други 110 лечебни заведения ще бъдат преструктурирани. Това означава, че вече няма да могат да извършват всички медицински дейности, които са предлагали до момента. Причината е, че не отговарят на изискванията за сключване на договор с касата.

Средно по пет пациенти на ден са лекувани в 142 болници в страната през миналата година. Това означава, че тяхната ефективност и качеството на лечение, което предоставят, е изключително ниско, обясни здравният министър Божидар Нанев. За пример той даде болница „Св. Георги” в Пловдив, където за година са преминали 70 000 пациенти. За същото време в болницата в Трън са лекувани едва 94 пациенти.

Лечебните заведения, които ще сключат по-малко договори със здравната каса през тази година, ще могат да се преструктурират в медицински центрове, ДКЦ-та или места за долекуване и хосписи, обясни заместник-здравният министър д-р Валери Митрев: „Казвайки, че някъде има болница, ние лъжем обществото, заради това, че там пациентът има сграда, но не и болница. Именно тези сухи клони трябва да се отрежат. Няма предопределени болници за закриване, нека да сме наясно с това“.

Най-голямо затруднение пред болниците и договорите им с касата за тази година представлява 24-часовото осигуряване на лечебна дейност по клиничните пътеки, за които имат сключени договори.

Около 100 000 души в страната ще трябва да се пренасочат от по-малките към по-големите болници, заради преструктурирането.

Здравното министерство възнамерява да компенсира затварянето на по-малки болници в страната с 24-часови спешни кабинети, в които дежурствата да са високоплатени.

Снимка: sxc.hu