33 хиляди европейци умират всяка година от резистентни бактерии

E. Coli

33 000 души умират всяка година поради инфекции с антибиотик-резистентни бактерии в Европа.

Резистентните на лекарства бактерии отнеха живота на повече от 33 000 души в Европа през 2015 г. Това показват изследвания, публикувани от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията на 6 ноември 2018 г.

Докладът предупреждава, че супербактериите заплашват модерното здравеопазване.

Международен екип от лекари анализира данните за повече от дузина комбинации от резистентни на антибиотици бактерии в целия ЕС и разработи модел за инфекция и смъртност на пет вида бактерии. Те установиха, че повече от 670 000 души са се разболели през 2015 г. от тези пет щама и в резултат на това са починали 33 110 души.

За сравнение за същия период взети заедно жертвите на грип, туберкулоза и ХИВ са по-малко. По-голямата част от смъртните случаи са настъпили при кърмачета на възраст под 12 месеца и при хората над 65-годишна възраст.

Най-голяма е тежестта на смъртността в Италия и Гърция, като само Италия отчита повече от една трета от всички смъртни случаи, причинени от супербактерии в ЕС през изследваната година.

Тъй като приема на антибиотици се увеличава в световен мащаб, лекарите често се алармират за многобройни резистентни бактериални щамове.

Екип от учени в Австралия предупреди през септември 2018 г. за разпространението на бактерии, имунизирани срещу всички известни лекарства, припомня агенция БГНЕС. Превъзходният, стафилококов епидермидис може да причини тежки инфекции и смърт.

От над 670 000 инфекции със супербактерии в Европа през 2015 г., близо две трети са се заразили в болнични заведения, се казва още в изследването, което е публикувано в списание The Lancet Infectious Diseases на 5 ноември 2018 г.

Снимка на E. Coli: NIAID

loading...