40% от хората умишлено изгарят на слънце


Около 40% от хората умишлено изгарят кожата си на плажа, показва статистиката.

Благотворителна организация за борба с рак на кожата във Великобритания изрази загриженост относно броя на хората, които знаят колко с вредни слънчевите лъчи и въпреки това умишлено си причиняват тежки изгаряния на кожата, цитира агенция БГНЕС.

Според данните им 40% от мъжете и жените пренебрегват съветите на лекарите и стоят на слънце точно в часовете, когато то е най-опасно.

Изследователите твърдят, че само едно болезнено слънчево изгаряне за две години увеличава тройно риска от рак на кожата. В проучването, проведено от британски изследователи, участвали над 1000 души. 25% от тях вярват, че изгарянето на слънце е единственият начин да имат хубав тен. Те правят това от години и са убедени, че предупрежденията на лекарите са неоснователни и дори преувеличени.

В същото време експертите твърдят, че още с първите топли дни, хората забравят за здравето си. Приоритет за тях е шоколадовия загар, а не здравето им. За това се наслаждават на слънчевите бани в продължение на часове, като увреждат кожата си, без дори да предполагат.

Препоръчително е да се печете сутрин преди 11 ч. и в късните следобедни часове. Времето между 11 на обяд и 15 часа следобед на слънце е фатално за кожата.

Все пак за добро настроение Zdraven.bg поздравява всички читатели със специална колекция с български песни за лятото:

Снимка: Phil Wendler

loading...