5 млн. лв. за обновяване на хемодиализната мрежа в България

розова панделка

Министерството на здравеопазването отпуска 5 млн. лв. за обновяване на хемодиализната мрежа в страната.

Основният приоритет при разпределението на средствата, които Министерството на здравеопазването получи с Постановление на Министерския съвет в края на септември 2018 г., е обновяването на хемодиализната мрежа в страната, съобщават от зържавната институция на 10 октомври 2018 г.

От 8,1 млн. лв., които българското правителство отпусна, здравното министерство предоставя на 29 държавни лечебни заведения почти 5 млн. лв. за ремонт и закупуване на нова хемодиализна техника и оборудване.

Със средствата ще бъдат ремонтирани хемодиализни отделения и ще бъдат закупени хемодиализни апарати, легла за хемодиализа и водоочистващи системи.

Разпределението на средствата е съобразено с отправените от болниците искания за инвестиции в ремонти и преоборудване на хемодиализни структури на многопрофилни лечебни заведения в страната.

Става дума зо болници на територията на градовете: София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

С другите почти 3 млн. лв. ще бъдат осъществени ремонтни дейности и ще бъде закупена апаратура, съгласно приоритетните искания, постъпили в Министерството на здравеопазването от лечебните заведения.

Снимка: Марияна