5 млн. лв. са инвестирани в модернизиране на хемодиализната мрежа в България

хемодиализа

Министерството на здравеопазването е модернизирало хемодиализната мрежа в България с почти 5 млн. лв средства през 2018 г.

С близо 600 хил. лв., предоставени от Министерството на здравеопазването, университетската болница „Канев“ в Русе е закупила 22 хемодиализни апарати, водоочистваща система, 8 специализирани стола и 16 електрически легла.

Още 500 хил. лв. за ремонт на „Диализното отделение“ са осигурени от фондация „Игнат Канев“. Отделението притежава III-то ниво на компетентност, разполага с 24 диализни поста и обслужва 143 пациенти от област Русе и съседните области.

Това стана ясно по време на официалното откриване на разширеното и ремонтирано Отделение „Диализно лечение“ към Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Канев“, съобщава пресцентъра на министерството на здравеопазването (МЗ).

В рамките на събитието здравният министър Кирил Ананиев отбеляза, че модернизирането на хемодиализните центрове в цялата страна е хоризонтална политика на ръководството на министерството.

„През 2018 г. правителството отпусна средства в размер на 8,1 млн. лв., от които около 5 млн. лв. бяха предоставени на 29 хемодиализни структури на територията на цялата страна за извършване на ремонтни дейности и закупуване на хемодиализна техника и оборудване, в това число хемодиализни апарати, легла за хемодиализа и водоочистващи системи“, заяви министърът.

Само за последните две години МЗ е инвестирало в русенската болница целеви средства в размер на близо един милион лева. Той беше категоричен, че държавата ще продължи да инвестира в държавните болници, които трябва да бъдат конкурентоспособни на останалите лечебни заведения и да осигуряват качествена и навременна медицинска помощ на българските граждани.

Министър Ананиев се обърна с благодарност към г-н Игнат Канев за направеното от него дарение за лечебното заведение и посочи: „Този значителен финансов ресурс даде възможност разширението и ремонтът на диализното отделение да станат факт. Високо оценявам тази постъпка, която е поредното свидетелство за неподправената хуманност на един родолюбив българин“. Ананиев подчерта, че чрез модернизирането на Отделение „Диализно лечение“ ще се подобрят медицинските грижи за болните с остра и терминална хронична бъбречна недостатъчност от региона.

Снимка на отделение за хемодиализа: УМБАЛ Канев