5% повече направления за специалисти през 2019 г.

здравно

Малко повече направления и леко увеличение на бюджетите на лечебните заведения отпуска МЗ през 2019 г.

Анекс към Националния рамков договор (НРД) за медицинските дейности за тази година бе подписан в Министерството на здравеопазването (МЗ) на 27 декември 2018 г., съобщи пресцентъра на здравното ведомство. Анексът влиза в сила от 1 януари 2019 г. В него са заложени и мерки за затягане на контрола в лечебните заведения.

Бюджетът на Здравната каса за 2019 година е увеличен с почти половин милиард лева. А в анекса към НРД е разписано увеличение на цените и дейностите, които ще плаща касата, обясни здравният министър Кирил Ананиев. Този договор ще допринесе за осигуряване на по-добро качество на лечението на българските граждани и по-добри условия за работа на изпълнителите на медицинска помощ, обясни той.

Направленията за изследвания и прегледи при специалист през 2019 г. се увеличат с около 5%. Личните лекари вече ще издават само направления за планов прием в болница. Ако са необходими допълнителни изследвания ще се правят в лечебните заведения.

Бележките за имунизации и профилактични прегледи необходими за училище и детска градина остават безплатни. Свидетелството за брак обаче ще се плаща по ценоразпис на личния лекар. Камери ще наблюдават входовете на ангиографските зали. Целта е да се проследи кога лекар и пациент влизат за интервенция.

Болниците няма да могат да приемат пациенти, ако леглата, с които разполагат са заети. А Здравната каса ще следи чрез електронна система дали правилото се спазва.

За момента цените на клиничните пътеки за най-съвременната лъчетерапия не се променят. Касата ще следи разходите и ако се наложи ще въведе нови правила след първото тримесечие на 2019 г.

Хубавото е, че успяхме да договорим балансирано разпределение на близо 500-те милиона лева допълнителни средства за медицински дейности през 2019 година, които ще допринесат за подобряване работата на цялата здравна система. Надяваме се, че новият Анекс ще създаде условия на предвидимост, устойчивост и прозрачност в сектора, коментира при подписването на Анекса заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

Постигнахме доста добри параметри за колегите, които ще работят през следващата година, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Илюстрация: ar130405