5 причини за проблеми със забременяването

тест за бременност

Кои са основните причини при проблеми със забременяването? Представяме отговорите от експерти.

Много хора смятат, че забременяването е бърз и лесен процес. За съжаление обаче, през последните години, все повече двойки се убеждават точно в обратното. Над 80% от двойките по света се радват на успех поне шест месеца активни опити за зачеване. Други пък, се сблъскват с по-сериозни препятствия по пътя към родителството и успяват да се сдобият със своя рожба след повече от година неуспешни опити. Причините за неуспех могат да са много и различни, и да се крият и при двата пола.

В статията ще ви запознаем с пет от най-често срещаните фактори, оказващи негативно влияние върху опитите за забременяване.

Възраст

Не е тайна, че с напредването на възрастта шансовете за успешно зачеване намаляват. Това е така, поради простата причина, че жената се ражда с определен брой яйцеклетки или т.нар. „яйчников резерв“. С течение на времето той и респ. яйцеклетките, намаляват, и за разлика от мъжките сперматозоиди – не се възобновяват.

С всеки изминал месечен цикъл, женското тяло отделя по една, годна за оплождане, яйцеклетка. В случай, че тя не бъде оплодена, в периода на менструацията тялото я „изхвърля“. Заедно с броя на яйцеклетките, с напредването на възрастта се понижават и нивата на основните полови хормони – естроген и прогестерон. Те от своя страна, имат ключова роля в регулацията и редовността на месечния цикъл, и съответно – овулацията.

С намаляването на половите хормони и броя на годните за оплождане яйцеклетки, намаляват и шансовете за зачеване по естествен път. Според някои специалисти шансовете за успех при жени над 40 годишна възраст спадат до около 5% в рамките на всеки овулационен цикъл.

Всичко това обаче в никакъв случай не означава, че зачеването в по-напреднала възраст е невъзможно. Много жени се радват на успех именно на тази възраст. Тъй като често зачеването по естествен път в по-късен етап от живота отнеме твърде много време, на помощ идват съвременните методи за асистирана репродукция. Чрез тях в лабораторни условия и в медицинска среда се подпомага успешното зачеване при двойки с проблеми при забременяването.

Не забравяйте, че не само възрастта на жената е ключов фактор в опитите за зачеване. Макар и не толкова забележимо, напредването на възрастта влияе и върху качеството на спермалните показатели при мъжа.

Липса на овулация

Липсата на овулация води до т.нар. „ановулаторно безплодие“ и е причина за близо 1/3 от неуспешните опити за зачеване.

Както знаете, овулацията представлява най-фертилният период от месечния цикъл на жената, когато шансовете за успех са най-високи. Именно това е моментът, в който от най-зрелият фоликул в яйчника се отделя годна за оплождане яйцеклетка. В този момент женското тяло се подготвя за забременяване и в следствие на промяната в хормоналните нива, преминава през различни изменения.

Именно поради тази причина, ако правите опити за зачеване, е изключително важно да следите настъпването на своята овулация. Това можете да направите посредством тестове за овулация, наблюдаване признаците на тялото си или чрез изследване, наречено фоликулометрия.

При месечен цикъл с нормална продължителност от 28 дни, овулацията обикновено настъпва около 14-тия ден. Това обаче е идеалният вариант. При много жени овулацията настъпва малко преди или малко след това. Жените с по-кратък от 21 дни или по дълъг от 35 дни месечен цикъл пък, често не овулират всеки месец.

Причините за нередовна или липсваща овулация са различни, но най-често те се дължат на хормонален дисбаланс в организма. Сред тях са:

 • Твърде високи нива на стрес;
 • Повишено тегло и телесна маса;
 • Хопотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза);
 • Преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв;
 • Синдром на поликистозните яйчници.

Синдром на поликистозните яйчници

Освен причина за липса на овулация, Синдромът на поликистозните яйчници е един от най-често срещаните проблеми, преди които се изправят двойките, изпитващи трудности в опитите за зачеване.

Състоянието, познато като поликистоза, само по себе си не е заболяване. То представлява ендокринен проблем, в основата на който седи хормонален дисбаланс.

Един от признаците на Синдрома на поликистозните яйчници са малките антрални фоликули, с размер до 10 мм, които могат да се наблюдават чрез ултразвук. Броят им варира между 8 и 10 във всеки яйчник, а вида им наподобява „огърлица от малки перли“. Наличието на кистите прави невъзможно разпукването на зрелия фоликул по време на овулация и съответно – отделянето на годна за оплождане яйцеклетка.

Част от симптомите на Синдрома на поликистозните яйчници са нередовната или липсваща менструация, прекомерното окосмяване и високите нива на андрогени в женското тяло, водещи до акне и др. В много случаи затлъстяването и наднорменото тегло също са сред следствията от Синдрома.

Синдромът на поликистозните яйчници е напълно лечимо състояние и много жени, страдащи от него, се радват на успешна бременност. Лечението му обикновено включва приема на хормонални контрацептиви, фолиева киселина и мио-инозитол. Разбира се, правилният хранителен режим и редовната физическа активност също са сред факторите, значително подобряващи състоянието.

Запушени маточни тръби

Маточните тръби представляват част от вътрешните женски полови органи. Те са разположени от двете страни на матката, свързвайки я с двата яйчника. Основната задача на маточните тръби е да съпроводят отделената от яйчника яйцеклетка по пътя ѝ до достигане на матката. Освен това те отделят хранителни вещества, необходими на яйцеклетката и подпомагат по-лесното ѝ оплождане от мъжкия сперматозоид. Самото оплождане също се случва именно в маточните тръби.

В случай обаче, че маточните тръби са напълно или частично запушени, това би могло да възпрепятства целия процес по оплождане. Този проблем се наблюдава средно при около 30% от жените с нарушено репродуктивно здраве.

Маточните тръби могат да бъдат запушени както във вътрешността си, така и от външната страна, когато са налице и сраствания с други органи.

Причните за пълно или частично запушване на маточните тръби са:

 • Предходни лекувани или недолекувани възпаления;
 • Предходни хирургични интервенции;
 • Предходна извънматочна бременност;
 • Ендометриоза.

Една от най-често срещаните последици, в резултат от нарушената проходимост на маточните тръби, е извънматочната бременност. Тя възниква в една от двете тръби, при срещата на зрялата яйцеклетка с един от мъжките сперматозоиди. Образуваният ембрион не успява да се придвижи до матката, поради запушването и започва развитието си в тръбата. Състоянието е предпоставка за разкъсване не стената на тръбата и би могло да бъде опасно за здравето на жената. Затова е необходимо след положителния тест за бременност, гинеколог да потвърди къде точно е позициониран плодния сак.

Мъжки фактор

Много често мъжкият фактор в двойката се подценява и проблемът се търси основно у жената. Все по-често обаче причината за неуспех се крие именно в мъжа. Някои изследвания показват, че при до 30% от двойките, страдащи от безплодие, влияние за това оказва именно мъжкото репродуктивно здраве.

Факторите, водещи до мъжко безплодие са много, а симптоматика на повечето от състоянията липсва. Сред най-често срещаните състояния на мъжко безплодие са:

 • Тератозооспермия – нарушена морфология на сперматозоидите;
 • Олигозооспермия – намален брой сперматозоиди;
 • Астенозооспермия – нисък брой подвижни сперматозоиди;
 • Азооспермия – пълна липса на сперматозоиди;
 • Варикоцеле – разширени вени на тестисите.

За определяне на мъжкия репродуктивен статус се прави достъпно и лесно изследване, наречено спермограма. Благодарение на спермограмата, двойката получава ясна представа за качеството на основните спермални показатели. Евентуални отклонения в нея, могат да дадат по-ясен поглед върху причината за проблема и съответно – справянето с него.

Не забравяйте, че лошата спермограма не е диагноза. Всеки един от спермалните показатели би могъл да бъде подобрен, чрез няколко простички промени в начина на живот. Разбира се, редовната профилактика също е един от начините да се избегне евентуален репродуктивен проблем в бъдеще.

Това са петте от най-често срещаните причини за проблемно забременяване. Съществуват и други предпоставки, които биха могли да окажат негативно влияние върху опитите за зачеване. Част от тях са следствие от гореизброените състояния, други са причинени от начина на живот, а трети пък се дължат на генетични и иминулогични фактори у един или двамата партньори. Съветваме ви да се храните правилно, да поддържате здравословното си тегло, посредством редовна физическа активност и да намалите ежедневния стрес. Вярвате или не, тези малки стъпки могат да ви приближат значително към така мечтаната бременнност.

Източник и снимка: FertilAid.bg