5-ти пациент излекуван от ХИВ след трансплантация на стволови клетки

ХИВ лечение

Пациент е бил излекуван от вируса ХИВ след трансплантация на стволови клетки, обявиха учени.

Мъжът на 53 години от Германия е едва петият човек в света, излекуван от заболяването с терапия. Той е наричан „пациентът от Дюселдорф“ и през 2014 г. му е направена трансплантация на стволови клетки.

Той е спрял антиретровирусното лечение (което включва приемане на препарати за потискане на вируса) от четири години, като симптомите не са се появили отново.

Както и в случаите с другите пациенти, трансплантацията е извършена за лечение на остро заболяване на кръвта, в неговия случай левкемия, която е развил в допълнение към ХИВ инфекцията.

Почти 10 години след трансплантацията на стволови клетки от донор, с когото нямат родство и повече от четири години след края на лечението с ХИВ, пациентът вече е в добро здраве.

Д-р Бьорн-Ерик Оле Йенсен, лекарят на пациента, съобщи, че мъжът не е имал признаци на активен ХИВ още по време на конференция през 2019 г., въпреки че не би обявил вируса „в ремисия“.

Мъжът е решил да изостави част от личния си живот, за да подкрепи набирането на средства за изследвания и да се бори със стигмата на заразените с ХИВ.

Фактът, че вирусът не се е върнал, е резултат от изключително задълбочена научна и терапевтична подготовка и наблюдение, казват изследователите.

Те допълват, че изследването е най-продължителното и прецизно диагностично наблюдение на пациент с ХИВ след трансплантация на стволови клетки.

Международният изследователски екип, ръководен от медици в университетската болница в Дюселдорф, се надява, че познанията, които са придобили, ще осигурят отправна точка за планиране на бъдещи проучвания за лечение на ХИВ.

Поради висок риск трансплантациите на стволови клетки се извършват само в рамките на лечението на други животозастрашаващи заболявания.

Резултатите са публикувани в „Nature Medicine“ на 20 януари 2023 г.

Първият човек, излекуван от ХИВ, беше Тимъти Рей Браун, който беше наричан от изследователите като „пациента на Берлин“ в статия за откритието, публикувана през 2009 г. Други трима също бяха излекувани, включително „пациентът от Лондон“ през 2019 г. и пациентите „Градът на надеждата“ и „Ню Йорк“ през 2022 г. И четиримата претърпяха трансплантации на стволови клетки – високорискова процедура, наричана още трансплантация на костен мозък – за лечение на рак на кръвта и получиха ХИВ-резистентна мутация от своите донори, което изтрива протеин, който вирусът обикновено използва, за да влезе в кръвните клетки.

Снимка: Университетска болница в Дюселдорф