600 000 българи страдат от диабет

Близо 600 000 българи са болни от диабет, показва националната статистика.

Започва мащабна информационна кампания Открито за диабета по повод отбелязването на Световния ден за борба с диабета на 14 ноември 2014 г..

Кампанията се организира за трета поредна година от Българска асоциация диабет, Национална асоциация на децата с диабет и Национална пациентска организация в партньорство с фармацевтичната компания Sanofi България, съобщиха от Българска асоциация диабет.

Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. Ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света, заяви д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в УМБАЛ “Александровска”, цитирана от агенция БГНЕС.

По данни на Международната диабетна федерация с диабет в момента живеят над 382 млн. души в света, като близо половината от тях не знаят за това. Само за едно година броят им в световен мащаб се е увеличил с 11 млн. Очакванията са, че през 2035 г. броят им ще достигне 592 млн.

В България с диагноза диабет тип 2 са над 577 хиляди българи, като близо 150 000 не са все още диагностицирани.

Затова изключително важни са превенцията и ранната диагностика. И те са в основата на нашата кампания “Открито за диабета”. Проучванията показват, че достатъчната физическа активност и балансираният хранителен режим намаляват риска от развитието на диабет тип 2. Затова и фокусът ни тази година е върху правилното и здравословно хранене каза Йерон Вайтес, Генерален директор на Sanofi България.

Липсата на достатъчна информация по темата за диабета води до това хората в риск да не се изследват, а болните да се крият. Всъщност дори с установена захарна болест всеки може да живее пълноценно. Поредното доказатeлство за това е провелият се на скоро в Будапеща футболен турнир за диабетици DIAEURO, в който за втори пореден път участваше и български отбор, акцентира Светла Алексиева, председател на Българска асоциация диабет.

Изграждането на правилни хранителни навици при децата е изключително важно, още повече предвид тенденцията за увеличаване на броя на младите хора с наднормено тегло. Разбира се, основната роля за това е на родителите. Вярвам, че с нашата кампания ще направим успешна крачка към промяната на лошите хранителни навици, допълни Елисавета Котова, председател на Национална асоциация на децата и младите хора с диабет.

В борбата срещу диабета е нужно обединение на усилията на държавата, бизнеса и пациентските организации. Това е правилната формула, която би проработила, говорейки за превенция и ранна диагностика, добави Вяра Врагова, представител на Асоциация “Диабет Тип 2”, член на Националната Пациентска Организация.

Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета. Най-често срещаните симптоми са: често уриниране, силна жажда и чувство на глад.

Освен общите симптоми се наблюдават и специфични такива при двата типа диабет. При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях обаче са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини предимно в областта на корема.

Другите симптоми могат да включват: непрекъсната умора, трудно заздравяващи рани и генитални инфекции.

Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.

Снимка: Dennis Skley