6000 крачки дневно срещу диабет

6000 крачки дневно помагат срещу диабет, твърдят експерти.

6000 крачки дневно срещу диабет са необходими, за да се избегне развитие на заболяването в средна възраст, предупреждават бразилски учени.

Този съвет е особено валиден особено за жените, които в периода на менопауза са най-застрашени от затлъстяване, захарен диабет и метаболитен синдром. За да избегнат тези заболявания, е най-добре жените в напреднала възраст да увеличат ходенето пеша, защото 6000 крачки на ден предпазват от лошите симптоми, произлизащи от възрастта.

Учените изследвали 292 жени на възраст между 45 и 72 години. Те трябвало да пресметнат по колко стъпки правят дневно, както и да измерят кръвното налягане, кръвната захар и нивата на холестерола. За най-активни и най-малко застрашени от диабет се оказали жените, които правят поне по 6000 крачки всеки ден. Те са по-малко предразположени към затлъстяване и развитие на диабет.

В действителност 6000 стъпки се равняват на половин час активно ходене на ден, подчертава агенция БГНЕС. Тези, които ходят по-малко и бавно са застрашени от сериозни здравни проблеми с напредването на възрастта.

Снимка: Rupert Ganzer

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: