66 са потвърдените случая на свински грип в България към 3 септември 2009

През втората половина на август, а дори и в началото на септември е нормално да се наблюдават ентеровирусни инфекции, но тяхната особеност е, че поради сравнително лекото си протичане, малко хора търсят лекарска помощ. Затова в официалната статистика няма кой-знае какви фрапиращи данни за броя на пострадалите от т.нар. „летни вируси”.

Това обясни директорът на отдел “Надзор на заразните болести” в Министерство на здравеопазването д-р Ангел Кунчев. За човек в добра кондиция те не са толкова страшни, но децата задължително трябва да се заведат на лекар, каза д-р Кунчев за Дарик.

До момента в Бургаска област няма особено повишаване на броя на заразените със свински грип, каза д-р Кунчев по-повод на появилата се информация, че 17 русначета са се заразили с щама А / H1N1 по време на лятната си почивка на българското Черноморие.

Ето какво още каза д-р Ангел Кунчев:
В България нямаме нужната информация по този казус с децата  – това не е първият случай на подобни информации, идващи от информационни агенции в Русия. Необходимо е в такава ситуация ние да получим сигурни, официални данни от колегите, които са установили заболяването, за да може ако ни кажат точно къде са били, в кой период са почивали, да направим необходимото проучване и да видим дали и ние имаме случаи на заболели в този район.
До момента в Бургаска област няма особено раздвижване на заболяването. Има вътрешно предаване на вируса в България, но страната ни е в най-първата фаза на разпространение и сме с най-малко регистрирани заболели в Европа. Знаем за 66 положителни случая, но те със сигурност са повече, но сме доста далече от ситуацията, която наблюдаваме в Европа, а и на съседните ни държави. Основното, към което се стремим, е да хващаме вируса навреме, за да няма усложнения.

Кои са основните симптоми, по които хората могат да различат летния вирус от щама А / H1N1?
Това не винаги е толкова лесно. Ако говорим за ентеровирусни инфекции – водещото при тях е температура, повръщане и различно проявена диария. Докато щама А / H1N1 си е типичен грипен вирус. Хората трудно могат да го различат от другите грипни вируси, които се очакват през есенно-зимния период. Отпадналост, главоболие, суха кашлица са симптоми, които са типични и за единия, и за другия щам.

Снимка: sxc.hu