8 типа ЧВП са отговорни за 90% от рак на шийката на матката


8 типа ЧВП са отговорни за 90% от рак на шийката на матката=

Осем типа човешки папилома вируси (ЧВП) причиняват над 90% от всички видове рак на шийката на матката в света.

Това показва най-обширното изследване върху генотиповете HPV, правено досега, пише агенция БГНЕС. Изследването е публикувано в британското списание Lancet Oncology.

Типовете човешки папилома вируси 6, 18, 45, 33, 31, 52, 58 и 35 са идентифицирани като най-честите и рискови осем HPV. Сред тези осем типа ЧВП, определени като най-опасните, три от тях – 16, 18 и 45, са най-разпространени. За типовете вируси 16 и 18 вече са създадени ваксини (Gardasil на фармацевтичната компания Sanofi Pasteur и Cervarix на GlaxoSmithKline).

Предаван при полов контакт ЧВП, идентифициран от Нобеловия лауреат за медицина за 2008 г. Харалд Цур Хаузен, е много разпространен и много заразен. Според оценките 70% от полово активните лица са изложени на зараза в някой момент от живота си – най-често в юношеството или в началото на зрялата възраст.

За щастие папилома вирусът се елиминира по естествен път в повечето случаи. Но в 3 до 10% от случаите инфекцията с ЧВП упорства и може да доведе при жената до увреждания на шийката на матката, които впоследствие да прогресират към заболяване от рак.

Идентифицирани са над 118 различни типа човешки папилома вируси, от които около 40 са отговорни за инфекции на женските детеродни органи и 12 от тях може да доведат до развитие на рак.

Снимка: Heidi Marasigan

loading...