8 часа сън намалява кръвното

8 часа сън намалява кръвното налягане, установиха американски учени.

Те открили, че хората, които проявяват първи признаци на високо кръвно налягане, могат да върнат показателите на здравословни нива само за шест седмици, ако прекарват един час повече в леглото всяка нощ. В изследването, осъществено от Медицинското училище на Харвард в Бостън, САЩ, участвали мъже и жени, които редовно спели само по седем часа или по-малко и кръвното им налягане започвало да се повишава.

Учените изследвали 22 мъже и жени на средна възраст, които имали или предхипертония, при която показателите им не били много високи, но нараствали, или били на път да достигнат опасни нива. Всички доброволци заявили, че спят по седем часа или по-малко на нощ. В период от шест седмици 13 души от групата получили инструкции да удължат своя сън, като си лягат един час по-рано от обичайното.

На останалите било казано да се придържат към обичайните си навици за сън. Всички те имали монитори, за да проверяват кръвното си налягане по часовник, и също така се подлагали на изследвания на кръвта и урината. Резултатите, публикувани в изданието Journal of Sleep Research, показали, че хората, които удължили съня си, оставали в леглото поне 35 минути повече от обичайното. В резултат на това средното ниво на кръвното им налягане значително намаляло с между 8 и 14 mmHg.

Смята се, че малкото количество сън засяга способността на тялото да се справя с хормоните на стреса, което може да увеличи кръвното налягане. Учените съобщиха, че допълнителният сън скоро може да бъде предписван като лекарство за високото кръвно.

Това изследване трябва да се възприема като предупреждение. Но бъдещите изследвания трябва да установят дали увеличаването на продължителността на съня е ефективна стратегия в лечението на хипертонията“, отбелязват учените, цитирани от агенция БГНЕС.

Снимка: Chuy Benitez