80% от хляба в България е с нeясно съдържание

хляб

Не е ясно качеството и съдържанието на 8 от 10 хляба, който се произвежда в България и едва 200 от 1000 фурни са доброволно регистрирани в БАХБ.

Какъв е контролът на хлябът в България коментират в студиото на БНТ Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите (НБСХС) и Атанас Дробенов, Отдел “Контрол на обектите за търговия на дребно и заведенията за обществено хранене” в Агенцията по безопасност на храните (БАБХ).

Г-жа Кукушева от НБСХС обяви: 8 от 10 фирми не ползват утвърден стандарт България, а той е единственият, който доказва и третира качество и проследимост на хляба назад по веригата от нивата до трапезата.

Кукушева съобщи още, че в момента във всички 256 общини на България текат обществени поръчки за детско и ученическо хранене, които трябва да изпълняват Наредба 9 на МЗ, която касае всички храни, с която се хранят децата от 3-10 годишна възраст да бъдат по БДС стандарти.

По думите й стандартите се използват единствено от фирми, които работят на светло и посочи, че в големите общини масово има такива пропуски. Кукушева заяви още, че ще предложи да се раздават ваучери на родители, за да се хранят с качествена храна учениците в училище.

Атанас Дробенов уточни, че има нормативен акт, в който съгласно в тези заведения трябва да се предлага хляб на децата единствено по утвърдените стандарти в България. Контролните органи на Агенцията по храните следят точно дали това се спазва във всяка детска градина.

Едва 200 от 1000 фурни са доброволно регистрирани в Агенцията по безопасност на храните, обяви той.

Дребонов сподели, че има случаи на проверки, където е установено, че не се спазва изискването и веднага се предприемат съответните административни мерки и санкции и проблемът се отстранява. Според него при обществената поръчка този момент се изпуска и допълни, че проверките са ежемесечни.

Г-н Дробенов от БАБХ коментира, че европейските нормативни изисквания и всички национални стандартни, включително и БДС са доброволни. Той каза, че предстои нов Закон за храните и фирмите, които имат производствен обект, ще подлежат на задължително регистриране.

Ето цялата дискусия в предаването Денят започва по Канал 1 на БНТ от 13 март 2018 г.:

Снимка: Лиз