Bosch създаде светкавичен тест за коронавирус

Bosch тест

Германската фирма Bosch създаде тест за коронавирус, чийто резултат е готов за 39 минути.

Германският технологичен гигант Bosch създаде най-бързия в света PCR-тест за новия коронавирус SARS-CoV-2.

Това се похвали самата фирма в прессъобщение на 25 септември 2020 г.

Bosch разработи нов бърз тест за своя утвърден анализатор Vivalytic за откриване на патогена SARS-CoV-2. С него резултатът от теста се определя надеждно за 39 минути – понастоящем никой друг тест, базиран на полимеразната верижна реакция (PCR), не е по-бърз в света.

Новият бърз тест на Bosch е насочен, наред с други цели, основно за децентрализирано използване в мобилни тестови центрове по автомагистралите или на летищата. Тестваните лица могат да получат надежден резултат директно на мястото на вземане на проби.

Тестът, който притежава маркировка CE, вече е достъпен в Европа и помага да се избегнат сроковете на карантина, да се облекчат лабораториите и да се направят пътуванията и работата отново по-безопасни.

„Един от ключовите фактори за борба с пандемията от коронавирус е бързото откриване на източниците на инфекция. Ето защо за нас беше важно да дадем възможност за още по-бърз тест след първия ни произведен тест за коронавируса“, казва д-р. Волкмар Денер, председател на управителния съвет на Robert Bosch ООД. „Вече можем да дадев на хората сигурност още по-бързо“, допълва Денър.

Новият PCR-тест с единичен плекс на Bosch се финансира от Федералното министерство на образованието и научните изследвания. Федералният министър на научните изследвания Аня Карличек обяснява: „За мен е важно хората да имат яснота относно здравословното си състояние възможно най-бързо. През следващите месеци ще се сблъскаме с особено предизвикателство да трябва да тестваме повече хора. Тестовата процедура, разработена допълнително от Bosch с подкрепата на министерството, може да бъде от голяма помощ при тази сложна задача. Бързото подобряване на нашите технологични възможности показва на какви иновативни услуги са способни германските компании, особено по време на криза.”

Тестът на Bosch има чувствителност 98 процента и точност 100 процента. Той е разработен съвместно от дъщерното дружество на Bosch – Bosch Healthcare Solutions и немската биотехнологична компания R-Biopharm, която е водещ доставчик на високочувствителни ръчни PCR-тестове. PCR-тестовете се считат за златен стандарт сред процедурите за тестване.

Bosch

В края на март 2020 г., само след шест седмици разработка, Bosch вече пусна първия си бърз тест за своя анализатор Vivalytic. Това е мултиплекс тест, който тества проби за два часа и половина както за вируса SARS-CoV-2, така и за девет други респираторни заболявания едновременно.

Новият ускорен тест вече е насочен изключително към SARS-CoV-2. „С нашите различни тестове за коронавирус и променливи стратегии за оценка, ние даваме възможност за различни тестови сценарии с устройството Vivalytic – от скрининг до поддържане на диференциална диагностика за заболявания със сходни симптоми“, казва Марк Майер, управляващ директор на Bosch Healthcare Solutions ООД.

От началото на октомври 2020 г. е възможно и едновременно тестване на петима души с една тестова касета, което е технологично новост в света, и със сравнима скорост – №1 в света, според компанията. По този начин Bosch увеличава тестовия капацитет до над 160 проби на ден, които могат да бъдат обработени напълно автоматично с устройство Vivalytic.

В допълнение, времето за обработка на теста SARS-CoV-2 за положителни проби трябва да бъде допълнително съкратено през следващите няколко седмици с помощта на оптимизиран софтуер.

Bosch

Предимствата на бързите тестове на Bosch са не само в краткото време за анализ, но и в тяхната лекота на използване: пробата се взема от носа или гърлото на пациента с помощта на тампон и се поставя в тестовата капсула. След това тя, която вече съдържа всички реагенти, необходими за теста, се вкарва в устройството Vivalytic за автоматичен анализ.

Работата с анализатора Vivalytic е проектирана да бъде лесна за употреба и изисква само кратко обучение за медицинския персонал. Разработването на системата Vivalytic, състояща се от анализатор и тестове, е резултат от дългогодишното сътрудничество между Bosch Research and Advance Development и Bosch Healthcare Solutions.

Bosch иска да постигне капацитет от един милион теста до края на годината. Тъй като търсенето на устройството за анализ и бързите тестове е високо, компанията работи интензивно със своите доставчици, за да разшири максимално капацитета си и да увеличи допълнително възможностите за доставка.

Снимки на теста на Bosch за коронавирус: Bosch