Изтеглят лекарството против диабет Avandia, причинявало инфаркт

Европейската лекарствена агенция нареди да бъде изтеглено от продажба лекарството против диабет тип 2 Avandia (вкл. под марките Avandamet, Avaglim или Avandary), тъй като приемането му засилва риска от инфаркт.

Лекарството се произвежда от голямата европейска фармацевтична компания GlaxoSmithKline. Проверките за засилен риск от инфаркт при приемането му са започнали лятото на 2010 г. в САЩ и впоследствие употребата му там е била ограничена. До момента над 13 000 съдебни искове на средна стойност 60 000 долара са заведени в САЩ срещу компанията-производител от пациенти, претърпели сърдечна недостатъчност, заради прием на лекарсвото, пише 24-7pressrelease.com.

Производителят GlaxoSmithKline в изявление в сайта си обявява, че се съобразява с решението на Европейската лекарствена агенция, която съветва пациентите, които приемат това лекарство, да се обърнат към лекуващия лекар за намирането на заместител, но в никакъв случай да не прекратяват лечението сами. Компанията ще приключи изтеглянето на лекарството Avandia от аптечната мрежа в Европа до няколко месеца.

Шефката на GlaxoSmithKline Елен Щралман във видео обръщение подчертава, че всяко лекарство крие риск, освен полза, и вярва, че Avandia е помогнало на много диабетици по света.