промо

И все пак диабетиците в България вече ще доплащат за инсулина
Oколо 40 000 диабетици започват да доплащат по 4,80 лева на опаковка за трите вида инсулин на фармацевтичната компания Ново Нордиск. Това съобщи зам.-директорът на НЗОК д-р Албена Златарева, цитирана от dariknews.bg.

Причината е, че фирмата е посочила по-висока цена от тази, която касата по закон може да заплати. До този момент разликата в цената се поемаше от фармацевтичната компания.

От средата на 2009 г. Министерство на здравеопазването, Здравната каса и фармацевтичната компания преговарят за цената на инсулините. На няколко пъти пациентите заплащаха разликата от джоба си, защото фармацевтичната компания не пожела да свали цената. След преговори с бившия и сегашния здравен министър се сключваха споразумения разликата да се поеме от компанията, докато проблема не се разреши.

От 10 февруари 2010 г. обаче решението е окончателно и то е пациентите да доплащат разликата от 4,80 лева за опаковка. Тази сума е нищожно малка според зам.-директорът на НЗОК д-р Албена Златарева. „Стигнахме до извода, че тази разлика вече може да бъде поемана от пациентите. Тя е нищожно малка. Ние като институция не можем да носим никаква отговорност заради тази разлика в цената“, обясни тя.

Според Златарева диабеците са най-облагодетелстваната група, защото касата харчи най-много пари за нея. „За 7% на здравноосигурените лица, за които касата плаща, ние даваме 25% от парите за техни лекарства. Т.е.  тази група болни по стечение е най-облагодетелствана“, каза тя.

Още от първия месец на тази година касата е надхвърлила със 7 млн. лева разходите си за лекарства, обясниха още от институцията. Не е ясно какво ще се случи в края на годината, ако този преразход продължи и средствата свършат. Бюджетът за лекарства на институцията за 2010 г. беше намален с 10 млн. лева.

P.S.: Лошо, много лошо.. Продължаваме да доказваме, че България е с най-лошото здравеопазване в ЕС въпреки смяната на системата! [Заб. Zdraven.bg]

Снимка: sxc.hu

loading...