Опасни бактерии в сухо мляко за кърмачета Babynat в търговската мрежа на ЕС

Опасни бактерии в сухо мляко за кърмачета Babynat в търговската мрежа на ЕС.

В сухо мляко за кърмачета, произведено във Франция с наименование Babynat, са били открити опасни за децата бактерии, алармират от столичната регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве.

От здравното министерство обясниха за Дарик Радио, че в България не се внася продукта, но заради свободния пазар на стоки може в някоя аптека или магазин да продават от млякото. Поради тази причина столична РИОКОЗ започва проверки във всички обекти, в които може да се извършва продажба на детски сухи млека – аптеки, търговска мрежа, здравни заведения.

При наличие на количества от въпросния продукт, същите ще се спират от продажба и ще се поставят под възбрана до изясняване на случая, обясняват от инспекцията.

Допълнителна информация на агенция  БГНЕС от 19 февруари, 2009 г.: Продуктът е произведен във Франция от фирма “Vitagermine” с наименование на млякото Babynat и е поставен в картонени опаковки от 900 g. В нотификация, изпратена до България по Системата за бързо съобщаване за наличие на опасни храни на пазара на Европейския съюз, се съобщава за разпространение на продукта във Франция, Великобритания, Гърция, Китай (Хонг Конг), Ирландия, Република Корея и Малайзия. България не фигурира сред тези страни. Производителят извършва анализ на всяка партида от храната и при нито един анализ не е установено наличие на бактерии. При наличие на това детско мляко на прах в търговската мрежа на България, наличните количества се спират от продажба и се поставят под възбрана от Министерството на здравеопазването до изясняване на случая.

Снимка: sxc.hu