Опасни хранителни добавки в българския интернет

Предупреждават за опасни хранителни добавки в българския интернет.

В сайтовете buyhealth.eu и topobiavi.com се предлагат хранителни добавки за отслабване и анаболи, които застрашават здравето на потребителите. За това алармира пред Дарик Радио директорът на изпълнителната агенция по лекарства доц. Жасмина Мирчева, пише dariknews.bg. По думите й голяма част от медикаментите, предлагани по интернет, са канцерогенни и много опасни за потребителите.

Двата сайта buyhealth.eu и topobiavi.com са само малка част, от които изпълнителната агенция по лекарства преследва, за да разбере кой стои зад тях. Причината е, че медикаментите, които се предлагат вътре, не са проверени, а напротив доказано е, че могат да навредят изключително много на хората, които ги поръчват, разказва доц. Жасмина Мирчева.

Имайте предвид, че има и неизвестни субстанции, които вредят на вашето здраве. Нито аз, нито някой лекар, който попитате, може да ви предскаже какво ще се случи точно с вас, но има неща, които са дълбоко известни и вредни. Голяма част от веществата, които са в така наречените хранителни добавки, не са обозначени на опаковката, защото в повечето случаи не са билки, а химически субстанции. Най-опасни и вредни за мен са хранителните добавки, идващи от третия свят, казва Мирчева.

Оказва се, че не само интернет сайтовете могат да ни предложат вреден продукт, но и аптеките. Най-честите нарушения, които откриват от агенцията по лекарства, са свързани с неправилното съхранение на медикаментите. Така например, ако фармацевтът ви продаде сироп за кашлица, който е от витрината, а не е съхраняван в студено помещение, може течността вътре да се окаже токсична, обясни доц. Мирчева.

Снимка: sxc.hu