Отровни чушки и домати, внос от Турция

Отровни чушки и домати, внос от Турция, са открити на пазара за зеленчуци в ЕС, алармират властите.

Турски производители са изнасяли в ЕС зеленчуци, пълни с пестициди. Затова има сериозен риск да ядем отровни домати и чушки, внос от Турция, алармира в-к Стандарт в броя си от 26 февруари, 2009 г.

160 турски фирми са изнасяли за ЕС зеленчуци с обилно съдържание на пестициди и нитрати, гръмна пресата в Анкара. Министерството на земеделието в южната ни съседка е наложило глоби в размер на 812 500 долара.

През 2008 г. сме взели 309 проби, 109 от които на вносни зеленчуци, обясни д-р Михаил Попов, директор на лабораторията в столичната РИОКОЗ. Направените досега 16 366 изследвания не са показали наличие на отровни вещества над нормата. Много вносни партиди обаче въобще не са изследвани. Упражняваме контрол според изискванията на ЕС. Не можем да изследваме всички стоки, обясни Попов.

Наистина има опасност за здравето на хората, особено на децата, заяви обаче шефът на Федерацията на потребителите Павел Кърлев. Той изтъкна, че Световната здравна организация непрекъснато предупреждава, че вредните вещества се натрупват в организма. Те могат да доведат и до рак при хора, които хапват по-големи количества зеленчуци. Кърлев изтъкна, че преди 4 г. е отпаднало изискването тези храни задължително да се изследват за нитрати. Така е и в другите страни на ЕС. Там обаче обработваемите земи имат сертификати, че са чисти, изтъкна Кърлев.

През последните години нитратите в българските зеленчуци са по-малко, тъй като производителите нямат пари за изкуствени торове, обясни и националният консултант по хранене проф. Стефка Петрова. Миналата година е било задължително зеленчуците да се изследват за 54 пестицида, а тази ще бъдат включени още 14 вида.

Снимка: sxc.hu