Първи смъртен случай на свински грип в България потвърден на 30 септември 2009

Първи смъртен случай на свински грип вече и в България, потвърден на 30 септември 2009 година.

Първият смъртен случай от новия грипен вирус А / H1N1, по-известен като свински грип, е вече факт в България, съобщиха от Министерство на здравеопазването, пише dariknews.bg.

Починал е мъж на 30 години в болница „Лозенец” в София. Той е получил първите симптоми на грип на 19 септември в Самоков и е бил приет за лечение в местната болница на 23 септември. Два дни по-късно е установена двустранна пневмония. Малко след това пациентът е транспортиран за лечение в София.

Общо петима души са били контактни с починалия. Един от тях е настанен за лечение в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Анна” и е в добро състояние, без опасност за живота. Останалите четирима души се изследват в момента. Нито един от тях няма симптоми за наличието на болестта.

До момента от новия вирус у нас са регистрирани 78 случая, всички пациенти са в добро здравословно състояние.

Новият свински грип навсякъде по света протича най-често в лека и средно тежка форма без усложнения, съобщиха от здравното министерство. Статистическите данни показват, че смъртността от него е под 0.5% и е по-ниска от тази при сезонния. При 4334 регистрирани случая на опасния вирус в ЕС досега с фатален край са 174. Това означава, че за момента болестта не е по-опасна от сезонните грипни заболявания, поясняват от ведомството.

Снимка: sxc.hu